Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a subliniat importanta masurilor extrem de necesare pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta deoarece datoria Guvernului Romaniei este de a sustine investitiile in modernizarea scolilor pentru a creste calitatea educatiei si a atrage cadre didactice bine pregatite.
Ministrul Educatiei a subliniat intr-o intalnire recenta cu profesorii din Horezu, Valcea, si localitatile din imprejurimi, provocarile majore cu care se confrunta sistemul educational romanesc, dar si eforturile care trebuie facute pentru a investi intr-un sistem de invatamant mai bun in Romania.
“Ma bucur ca o doamna profesoara a adus in discutie una dintre cele mai mari provocari: supraaglomerarea anumitor scoli si, drept consecinta, depopularea altora, in special a celor din mediul rural”, a declarat Ligia Deca. Ea a subliniat ca modernizarea tuturor unitatilor de invatamant, indiferent de locatie, este esentiala pentru a reduce tendinta parintilor de a-si inscrie copiii la “scolile de centru”.
“O scoala moderna atrage nu doar copii, ci si resursa umana bine pregatita, ceea ce creste calitatea educatiei”, a adaugat ministrul. Ministrul Educatiei a evidentiat faptul ca Romania beneficiaza in prezent de investitii istorice in infrastructura educationala, peste 3,5 miliarde de euro fiind alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Ministrul Educatiei si-a inceput ziua citind povesti copiilor de la Gradinita Colonie din Ramnicu Valcea, in cadrul initiativei “Citeste-mi 100 de povesti”, derulata de Asociatia OvidiuRO. “Fiecare copil merita sa creasca intr-un mediu care ii stimuleaza imaginatia, curiozitatea si dorinta de a explora. Lectura timpurie are un impact de durata, iar programe precum ‘Citeste-mi 100 de povesti’ sunt o investitie in viitorul unei generatii mai increzatoare”, a spus Ligia Deca.
In cadrul discutiilor cu profesorii si parintii din Valcea, ministrul a remarcat o preocupare reala pentru dezvoltarea invatamantului dual, vazut ca o solutie pentru ca tinerii sa ramana in judet. “Impartasesc convingerea parintilor ca aceasta poate fi solutia ca tinerii sa ramana in Valcea. Este, in acelasi timp, una dintre caile prin care orasul se poate dezvolta din punct de vedere economic”, a afirmat ea.
Ministrul Educatiei afirma ca, desi Valcea nu face parte in prezent din parteneriatele pentru infiintarea celor 29 de campusuri de invatamant dual finantate prin PNRR, Ligia Deca a asigurat ca acest lucru nu va impiedica dezvoltarea acestui tip de invatamant in judet. “Vom continua sa sprijinim dezvoltarea invatamantului dual aici, pentru ca tinerii sa ramana acasa, langa familiile lor”, a conchis ministrul Educatiei.