X

Anunturile de ULTIM MOMENT ale lui Sebastian Burduja privind Schimbarile Climatice si Romania

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se afla la Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, alaturi de colegii de la Electrica si Transelectrica, pentru a discuta despre oportunitatile strategice ale Romaniei in contextul energetic global. Acesta a subliniat ca evenimentul este de o importanta majora pentru sectorul energetic si ca spera sa se intoarca in Romania cu vesti pozitive.

Romania, cunoscuta drept tara europeana care a realizat cea mai mare reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de la 1990 si cel mai mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana, participa la conferinta cu o serie de proiecte ambitioase. Burduja a subliniat ca obiectivul principal este acela de a imbunatati securitatea energetica regionala si de a reduce preturile la energie, mentinand in acelasi timp angajamentele pentru protectia mediului.

„Aceasta reuniune are loc intr-un context regional si global extrem de complex, influentat de factori precum razboiul din Ucraina, competitia geopolitica si criza climatica. Mizele sunt uriase, iar Romania are oportunitati majore in acest cadru”, a declarat Burduja.

Una dintre discutiile principale de astazi a vizat proiectul „Coridorul Verde”, o initiativa indrazneata ce presupune construirea unui cablu submarin de inalta tensiune in curent continuu care va conecta Romania si Georgia prin Marea Neagra, extinzandu-se spre Ungaria si Azerbaidjan. Acest proiect ar putea transforma Romania intr-o adevarata poarta de acces pentru energia produsa in regiunea Marii Caspice, consolidand astfel pozitia tarii pe piata energetica europeana.

„Suntem pe ultima suta de metri in realizarea companiei de proiect alaturi de partenerii nostri, CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji si MVM Electrical Works. Coridorul Verde va stabili un record mondial pentru lungimea cablului subacvatic si va aduce Romaniei o securitate energetica sporita si facturi mai mici pentru cetateni”, a explicat ministrul.

In aceeasi zi, Burduja a participat si la intalnirile ministeriale organizate de presedintia COP si Grecia, ce au abordat teme precum triplarea energiei regenerabile, dublarea eficientei energetice si cooperarea internationala pentru tranzitia energetica.

Ministrul a subliniat ca Romania investeste peste 20 de miliarde de euro, din fonduri europene si private, in proiecte de generare a energiei verzi, intarirea retelelor si dezvoltarea capacitatii de stocare.

Totusi, acesta a subliniat necesitatea ca beneficiile tranzitiei energetice sa fie resimtite de populatie prin preturi mai mici si un sistem energetic sigur. „Tranzitia energetica nu trebuie facuta pe costul cetatenilor sau al companiilor, ci in beneficiul acestora”, a concluzionat Burduja.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on nov. 13, 2024, 12:25 AM 00:25

Disqus Comments Loading...