Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a facut recent o serie de declaratii extrem de importante, care au menirea de a aduce in atentia tuturor romanilor progresele majore inregistrate in ceea ce priveste sistemul de irigatii din Romania, in special in judetul Olt.
Florin Barbu afirma ca, in contextul unei secete severe, care a afectat in mod semnificativ productia agricola in intreaga tara, ministrul a dorit sa ofere o veste incurajatoare fermierilor si tuturor celor implicati in agricultura. “Aud frecvent intrebarea: ‘Cand o sa reporniti sistemul de irigatii?'”, a afirmat ministrul Barbu.
“Va spun cu mandrie ca, astazi, avem in Romania si in judetul Olt o autostrada functionala, autostrada apei de pe canelele principale de irigatii, pe care le-am reabilitat si modernizat. Este o autostrada care se intinde pe 2800 de kilometri si care i-a ajutat pe fermierii nostri sa obtina productii foarte bune, in conditiile celei mai puternice secete din ultimii 50 de ani.”
Florin Barbu a mentionat ca modernizarea acestor canale de irigatii reprezinta o cale sigura pentru dezvoltarea agriculturii romanesti. Cu ajutorul acestei infrastructuri moderne, fermierii pot beneficia de resursele necesare pentru a asigura o productie agricola stabila si competitiva, in ciuda conditiilor climatice tot mai dificile.
Florin Barbu considera ca aceasta “autostrada a apei” este un simbol al progresului si al angajamentului guvernului fata de dezvoltarea sectorului agricol, oferind astfel fermierilor un sprijin concret pentru a face fata provocarilor cauzate de seceta extrema.
In acelasi timp, AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) a anuntat publicarea pentru consultare publica a Ghidului solicitantului pentru achizitii simple de echipamente pentru irigatii, finantate prin submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).
Acest ghid reprezinta un pas important in sprijinirea fermierilor care doresc sa-si imbunatateasca infrastructura de irigatii si sa creasca productivitatea fermelor lor.
Florin Barbu transmite ca perioada de consultare publica pentru acest document este de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site, iar toti cei interesati pot trimite propuneri sau observatii pana la data de 25 noiembrie 2024, la adresa de e-mail a institutiei. Aceasta initiativa permite tuturor celor implicati in agricultura sa contribuie activ la imbunatatirea documentului si la adaptarea acestuia nevoilor reale ale fermierilor.
Prin submasura 4.1, cunoscuta si sub denumirea de pachetul 4.1.1, se vor acorda fonduri nerambursabile in proportie de pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, indiferent de dimensiunea fermei si de tipul beneficiarului, iar suma maxima acordata nu va depasi 200.000 de euro per beneficiar.
In anumite cazuri, intensitatea sprijinului se poate majora cu pana la 20% suplimentar, insa rata combinata a sprijinului nu poate depasi 90% din cheltuielile eligibile. Versiunea consultativa a Ghidului solicitantului este disponibila pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.ro, la sectiunea Comunicare/ Dezbatere publica, sau poate fi accesata prin intermediul linkului “Dezbatere publica – NOUL Portal AFIR”.
Ministerul Agriculturii incurajeaza fermierii sa consulte acest document si sa participe activ la procesul de imbunatatire a ghidului, astfel incat acesta sa raspunda cat mai bine nevoilor lor specifice si sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a agriculturii romanesti.
This post was last modified on nov. 13, 2024, 1:20 PM 13:20