X

2 Initiative de ULTIM MOMENT Anuntate de Ministrul Energiei pentru Romania si Viitorul Energetic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la Reuniunea Comitetului Interguvernamental al Asociatiei Internationale a Hidroenergiei, unde s-a discutat tema dezvoltarii hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj. Burduja a subliniat importanta acestui eveniment de nivel inalt si a amintit ca Romania detine impreuna cu Serbia cea mai mare hidrocentrala din Europa, Portile de Fier I, cu o putere instalata de 2160 MW.

Ministrul Energiei transmite ca prin traditie, experienta si resurse naturale, precum si sprijinul companiei Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, Romania are toate atuurile pentru a avansa in acest domeniu. Totusi, ceea ce lipseste de zeci de ani este o hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de mare capacitate.

Ministrul Energiei a subliniat necesitatea unei astfel de infrastructuri energetice, mai ales in contextul integrarii surselor regenerabile de energie. “Investim in baterii, dar acestea nu sunt suficiente. O hidrocentrala cu acumulare prin pompaj este esentiala pentru echilibrarea sistemului energetic national si pentru reducerea preturilor pentru consumatorul final,” a explicat Burduja.

In acest context, proiectul de la Tarnita-Lapustesti reprezinta o prioritate. Recent, Romania a semnat un Memorandum de Intelegere cu gigantul japonez JP Itochu Corporation, marcand astfel un pas important pentru realizarea acestei “baterii verzi”, care va ajuta nu doar la echilibrarea sistemului, ci va functiona si ca un scut impotriva viiturilor in zona.

Burduja a subliniat ca securitatea sistemului energetic este o chestiune de securitate nationala si nu poate fi negociata. Romania are avantaje geografice care permit dezvoltarea unor astfel de proiecte si nu va rata aceasta oportunitate.

In plus, ministrul a anuntat si deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pentru programul “Electric Up – ciclul 2”, destinat IMM-urilor si sectorului HoReCa, un proiect de mare importanta pentru tranzitia energetica, sustinut din bugetul Ministerului Energiei.

Perioada de inscriere incepe pe 15 noiembrie 2024, ora 10:00, si se incheie pe 16 decembrie 2024, ora 23:59. Pentru a oferi sanse egale celor care au avut dificultati tehnice in gestionarea conturilor, sesiunea de inscriere va fi extinsa pana la data de 16 decembrie.

Prin acest program, se vor aloca 450 de milioane de lei pentru a sustine rezilienta operatorilor economici si pentru a crea locuri de munca mai sigure si mai bine platite, contribuind totodata la competitivitatea afacerilor. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site-ul Ministerului Energiei.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on nov. 15, 2024, 12:46 AM 00:46

Disqus Comments Loading...