X

Document Oficial de ULTIM MOMENT Anuntat de Ministrul Educatiei cu Reglementari Importante in Scoli

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat in sfarsit faptul ca un ordin ministerial foarte important a fost trimis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, iar aici vorbim despre Ordinul privind Profilul si standardele profesionale ale cadrului didactic din invatamantul preuniversitar.

Ministrul Educatiei transmite ca acest document stabileste standardele pentru competentele profesorilor in diferite etape de cariera si pe diverse niveluri de invatamant. „Profilul si standardele profesionale reflecta cunostintele, abilitatile si atitudinile necesare cadrelor didactice pentru a asigura o educatie de calitate si pentru a sprijini atingerea potentialului fiecarui copil sau tanar. E responsabilitatea noastra comuna sa asiguram profesori foarte buni in fiecare scoala!” a subliniat Ligia Deca.

Ministrul Educatiei aduce in atentie oficial ca documentul va fi un reper in formarea initiala si continua a profesorilor, punand accent pe mentorat, cursuri de calitate, practica pedagogica, resurse didactice si comunitati de invatare. „Sper sa folosim aceasta busola cu respect, perseverenta si responsabilitate fata de profesori si elevi. Impreuna pentru profesori foarte buni in fiecare scoala!”, a adaugat ministrul.

Standardele profesionale sunt structurate pe sapte domenii de competente, acoperind etapele de cariera didactica. Acestea vor ghida elaborarea planurilor de invatamant si a standardelor de calitate pentru programele universitare destinate formarii initiale a cadrelor didactice.

Conform noilor reglementari, evolutia in cariera didactica se bazeaza pe principiul invatarii continue, fiind certificata prin standarde care atesta progresul si adaptarea la noi roluri profesionale. Procesul de licentiere va garanta ca profesorii detin competentele necesare pentru un demers educational de calitate.

Ministrul Educatiei transmite ca, cariera didactica in invatamantul preuniversitar include urmatoarele etape: licentierea care aertifica pregatirea pentru exercitarea autonoma a profesiei; gradul didactic II, care confirma practicarea eficienta a profesiei si implica participarea in mentorat si sprijin pentru colegi si gradul didactic I, care reprezinta nivelul avansat al profesiei, bazat pe schimb de bune practici, reflectie si creativitate.

Profilul profesional al cadrelor didactice reflecta valorile fundamentale ale sistemului educational: colaborarea, diversitatea, excelenta, echitatea, incluziunea, integritatea, profesionalismul, respectul si responsabilitatea, conform Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023.

Aceasta initiativa reprezinta un pas important in reformarea sistemului educational din Romania, contribuind la formarea unor cadre didactice bine pregatite si implicate in dezvoltarea elevilor.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on nov. 15, 2024, 10:26 AM 10:26

Disqus Comments Loading...