Marcel Ciolacu a declarat recent ca este necesara o abordare moderna si empatica in ceea ce priveste fenomenul consumului de droguri in randul tinerilor, subliniind ca acestia nu trebuie vazuti ca infractori, ci ca victime ale unei probleme sociale si de sanatate publica. „Simpla represiune nu ajuta”, a spus acesta, explicand ca tanara generatie are nevoie de sprijin pentru a-si regasi drumul, nu de stigmatizare.
„Copiii nostri pot gresi, dar locul lor nu este la inchisoare! Ei trebuie tratati si apoi reintegrati. Pentru ca au viata inainte!”, a declarat Ciolacu, accentuand importanta implicarii tuturor – parinti, profesori, autoritati si asociatii – in combaterea acestui flagel.
Premierul a subliniat nevoia unui plan concret, implementat in fiecare unitate de invatamant, pentru a educa elevii cu privire la pericolele consumului de droguri si la factorii care pot influenta decizia de a consuma. Acesta a mentionat ca masurile educative trebuie sa previna situatiile in care copiii cad prada acestui fenomen.
In paralel, Ciolacu a propus o reforma a Agentiei Nationale Antidrog, precum si intarirea masurilor de sanatate publica antidrog. Un pas important in aceasta directie, spune premierul, va fi transferarea sistemului de asistenta pentru consumatori de droguri, in prezent sub coordonarea Agentiei Nationale Antidrog, la Ministerul Sanatatii.
„In acest mod, persoanele dependente vor fi incurajate sa se adreseze celor care le pot oferi asistenta, fara teama de repercusiuni legale”, a explicat Ciolacu, adaugand ca „pedepsele stigmatizeaza, dar nu salveaza vieti”.
O alta schimbare importanta anuntata de Ciolacu vizeaza mutarea coordonarii politicilor publice in domeniul drogurilor sub directa supraveghere a Prim-ministrului, prin intermediul Cancelariei. Aceasta masura ar trebui sa asigure o abordare unitara si eficienta a fenomenului consumului de droguri.
In final, premierul a vorbit despre dezvoltarea unui sistem integrat intre autoritatile centrale si locale, dar si cu implicarea societatii civile, pentru prevenirea, consilierea, tratamentul si reintegrarea sociala a minorilor si tinerilor care sunt victime ale consumului de droguri.
Planurile includ dezvoltarea de centre de combatere a adictiei, campanii de prevenire adresate atat copiilor, cat si parintilor, centre de consiliere psihologica pentru tineri si familiile lor, precum si programe de reintegrare sociala pentru cei afectati.
„Esențial este sa lucram impreuna!”, a concluzionat Ciolacu, subliniind ca doar printr-o colaborare intre toate segmentele societatii se poate ajunge la o solutie de succes in fata acestui fenomen complex si periculos.
This post was last modified on nov. 15, 2024, 12:24 AM 00:24