X

Planeta Marte in Centrul unei Descoperiri FASCINANTE, ce Dezvaluie despre Pamant

Planeta Marte este in centrul unei descoperiri fascinante, care a fost facuta la Universitatea Purdue, unde un meteorit unic, cunoscut sub numele de Meteoritul Lafayette, a fost redescoperit intr-un sertar in 1931. Acest meteorit provine de pe Marte, unde a fost ejectat in urma unui impact asteroidic acum aproximativ 11 milioane de ani, trimițând fragmente ale planetei rosii prin spatiu. Meteoritul Lafayette este unul dintre putinii meteoriti care pot fi urmariti direct pe Marte.

Studiile timpurii asupra acestui meteorit au relevat ca acesta a interactionat cu apa lichida in timp ce se afla pe Marte, deschizand astfel noi perspective asupra istoriei hidrologice a planetei rosii. Intrebarea majora a cercetatorilor a fost cand a avut loc aceasta interactiune cu apa.

Recent, o echipa de cercetatori condusa de profesoara asistent Marissa Tremblay de la Departamentul de Stiinte ale Pamantului, Atmosferei si Planetare (EAPS) din cadrul Universitatii Purdue a determinat varsta mineralelor formate in prezenta apei lichide din meteoritul Lafayette.

Descoperirile lor, publicate in revista Geochemical Perspectives Letters, arata ca aceste minerale s-au format acum 742 de milioane de ani, indicand existenta apei lichide pe Marte intr-o perioada specifica a istoriei geologice a planetei.

Planeta Marte in Centrul unei Descoperiri FASCINANTE, ce Dezvaluie despre Pamant

„Datarea acestor minerale ne ofera indicii clare despre momentul in care a existat apa lichida la sau in apropierea suprafetei lui Marte”, a declarat Tremblay. Ea explica ca apa nu provenea din abundența pe suprafata planetei in acea perioada, ci din topirea ghetii subterane, cunoscuta sub numele de permafrost, cauzata de activitatea magmatica periodica care continua si in prezent pe Marte.

Lucrarea echipei sale demonstreaza ca varsta obtinuta pentru sincronizarea interactiunii apa-roca pe Marte este robusta, iar procesul de datare nu a fost afectat de impactul asteroidului, de caldura experimentata in timpul plutitului in spatiu sau de incalzirea intampinata la impactul cu Pamantul.

Ryan Ickert, cercetator senior la Purdue EAPS si coautor al studiului, a folosit izotopi radioactivi pentru a valida datele obtinute. El a evidențiat ca alte metode de datare erau problematice si probabil influentate de alte procese, confirmand astfel unicitatea si fiabilitatea datelor lor.

„Acest meteorit ofera dovezi unice despre interactiunea cu apa pe Marte. Data exacta a acestei interactiuni a fost controversata, iar studiul nostru stabileste cand apa a fost prezenta”, a adaugat Ickert.

Meteoritii, precum Lafayette, sunt capsule solide ale timpului din diverse corpuri cerești si ofera informatii valoroase despre procesele geologice din universul nostru. Studierea lor ajuta la intelegerea formarii si evolutiei planetelor, inclusiv a Marte, oferind indicii despre potentialul sau de a gazdui viata in trecut.

Descoperirile realizate de echipa Universitatii Purdue deschid noi orizonturi in studiul planetar si ne apropie mai mult de intelegerea istoriei hidrologice a planetei Marte, oferind indicii esentiale despre conditiile care ar fi putut sustine viata in trecutul sau.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on nov. 16, 2024, 1:44 PM 13:44

Disqus Comments Loading...