Actiunea de ULTIM MOMENT a Ministrului Apararii pentru Romania, in Plin Context al Razboiului din Ucraina

Actiunea ULTIM MOMENT Ministrului Apararii Romania Plin Context Razboiului Ucraina

Ministrul Apararii, Angel Tilvar, continua seria actiunilor importante pentru Romania, iar asta deoarece informatiile publicate de catre Ministerul Apararii, anunta ca el participa marti, 19 noiembrie, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, intr-un format special dedicat ministrilor apararii din statele membre ale Uniunii Europene.

Ministrul Apararii va fi prezent intr-o agenda a discutiilor care este centrata pe sprijinirea Ucrainei si cresterea capacitatii de aparare a statelor membre UE. Pe ordinea de zi se afla dezbateri privind rapoartele Draghi si Niinistö, documente strategice pentru domeniul apararii, precum si Carta Alba a Apararii, care va fi prezentata de Comisia Europeana impreuna cu Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

Ministrul Apararii va participa la reuniunea Comitetului Director al Agentiei Europene de Aparare, unde se va aproba Raportul CARD 2024, rezultat al celui de-al treilea ciclu al Procesului de planificare coordonata a apararii.

Pe 14 noiembrie, ministrul Tilvar a efectuat o vizita la Centrul de Operatii Maritime al Marinei Regale Britanice din Northwood. Oficialul roman a subliniat contributia Fortelor Navale Romane la securitatea maritima si cooperarea excelenta cu Marea Britanie, inclusiv achizitia de nave vanator de mine, dintre care prima a intrat in serviciul Romaniei anul trecut.

Ministrul Apararii a atras atentia asupra importantelor lectii invatate din conflictul din Ucraina, precum si asupra necesitatilor de adaptare la realitati strategice noi si la luptele asimetrice, mai ales in mediul maritim. Utilizarea tehnologiilor inovatoare pentru contracararea amenintarilor emergente a fost un alt punct cheie al discursului sau, accentuand nevoia de investitii si modernizare a capabilitatilor.

In cadrul discutiilor, s-a evidentiat si succesul initiativei MCM Black Sea, un proiect regional de deminare coordonat impreuna cu Turcia si Bulgaria, menit sa asigure libertatea de navigatie in Marea Neagra. Ministrul Tilvar a subliniat importanta acestor actiuni in consolidarea dialogului si a cooperarii practice intre aliati.

Un alt subiect de interes a fost crearea Centrului Regional de Instruire Maritima in Romania, un proiect aprobat recent de Parlamentul Romaniei si dedicat sprijinirii Ucrainei si pregatirii cadrelor militare din regiune.

In incheiere, ministrul Angel Tilvar a reiterat invitatia adresata Marii Britanii de a participa, in 2025, la operatiunile Grupului Operativ pentru combaterea minelor marine in Marea Neagra, perioada in care Romania va detine comanda acestui grup.

“Aceasta cooperare este esentiala pentru cresterea interoperabilitatii intre fortele navale aliate si pentru eficacitatea operatiilor maritime comune, contribuind la o mai buna adaptare la provocarile de securitate din mediul maritim modern”, a declarat ministrul.

Vizitele si participarea la aceste reuniuni internationale subliniaza angajamentul Romaniei fata de securitatea europeana si cooperarea strategica in regiunea Marii Negre.

author avatar
Redactia iDevice.ro