Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, explica schimbarile legislative extrem de importante care sunt facute chiar din aceasta toamna pentru Romania in sistemul de pensii si asistenta sociala, menite sa optimizeze modul de acordare a acestor drepturi si sa stimuleze participarea pe piata muncii.
Simona Bucura-Oprescu transmite ca persoanele care nu au contribuit cel putin 15 ani la sistemul de asigurari sociale nu vor primi pensie, cu anumite exceptii. “Atunci cand discutam de pensii, in primul rand veniturile contributive ale asiguratului determina cuantumul pensiei”, a subliniat Bucura-Oprescu.
Incepand cu anul 2024, venitul minim de incluziune va inlocui venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei. Acordarea acestui venit va fi conditionata de inregistrarea persoanelor la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca si de asigurarea frecventei scolare pentru copiii din familie. “Nu mai poti primi venit minim de incluziune decat daca copiii nu-si abandoneaza scoala”, a precizat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca inspectoratele scolare vor monitoriza participarea copiilor la cursuri si vor furniza aceste informatii autoritatilor. “Astfel, chiar daca provin dintr-o familie cu situatie vulnerabila, copiii vor avea sansa sa invete, sa obtina o diploma si un statut in societate”, a adaugat Simona Bucura-Oprescu.
Referitor la trecerea de la pensia anticipata la pensia pentru limita de varsta, ministrul a mentionat ca acest proces se realizeaza automat, conform legii. In situatiile in care platile nu au fost efectuate la timp, acestea vor fi achitate in luna decembrie. “In acest moment, colegii nostri au posibilitatea de a face aceste treceri”, a asigurat ea.
Simona Bucura-Oprescu confirma ca desi platile nu s-au efectuat in sistem centralizat, exista trei modalitati alternative prevazute de regulament: plata in cont bancar, plata prin casierie sau plata prin mandat postal cu dunga albastra.
“Cred ca aceste aspecte tehnice, de ‘bucataria’ caselor de pensii, nu sunt relevante pentru oameni; important este ca trebuie sa isi primeasca banii si ii vor primi in decembrie”, a subliniat ministrul Muncii.
Pentru romanii din diaspora, pensiile vor fi virate dupa data de 24 a lunii, conform conventiei dintre Casa Nationala de Pensii Publice si City Bank, institutia bancara prin care se efectueaza platile internationale.