Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a vorbeste despre modificarile legislative implementate in Romania, care au menirea sa ofere un sprijin suplimentar persoanelor vulnerabile din Romania. Ministrul Muncii a subliniat ca toate drepturile si beneficiile suplimentare destinate acestei categorii au fost pastrate si chiar imbunatatite, in ciuda cresterii pensiilor.
“Toate drepturile si beneficiile suplimentare care tin de zona de persoane vulnerabile au fost pastrate. Ma refer in special la persoane singure; plafonul este de 2.023 de lei pentru incalzirea locuintei si suplimentul de energie”, a declarat Simona Bucura-Oprescu. Aceasta masura asigura ca persoanele cu venituri mici vor continua sa beneficieze de ajutor pentru costurile cu energia, esentiale in sezonul rece.
Simona Bucura-Oprescu readuce in atentie ca plafonul pentru medicamente compensate cu 90% a fost crescut de la 1.830 de lei la 2.022 de lei. Aceasta ajustare permite unui numar mai mare de pensionari sa acceseze medicamente la preturi reduse, imbunatatind accesul la asistenta medicala necesara.
Deasemenea, plafonul pentru mese calde si alimente a fost majorat de la 2.000 de lei la 2.210 lei, oferind un sprijin financiar suplimentar celor care se confrunta cu dificultati in asigurarea necesitatilor de baza.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat si drepturile pensionarilor care continua sa lucreze dupa iesirea la pensie. “Fiecare asigurat are dreptul, daca este in pensie cu salariu, anual sa ceara recalcularea. Pensionarii au dreptul legal ca in fiecare an sa primeasca punctele contributive aferente perioadei in care lucreaza”, a explicat ea.
Aceasta inseamna ca pensionarii activi pe piata muncii pot beneficia de o pensie recalculata, reflectand contributiile suplimentare. Conceptul de “puncte de stabilitate” a fost introdus pentru a compensa munca si stagiile de cotizare suplimentare.
“Pensionabilul are posibilitatea de a opta daca are un raport mai lung de serviciu sau de munca si sa primeasca puncte de stabilitate, sau sa inceteze si sa lucreze, avand si calitate de pensionar”, a mentionat ministrul, subliniind flexibilitatea sistemului de pensii.
Simona Bucura-Oprescu, in ceea ce priveste cumulul pensiei cu salariul, a clarificat ca nu se adauga puncte de stabilitate pentru perioada in care persoana se afla in aceasta situatie. “Am avut multe situatii cu decizii de recalculare la care pensionarii spuneau ca ar fi fost gresite deciziile Casei de Pensii. Cuantumul pensiei reflecta veniturile”, a precizat ea, indemnand la intelegerea mecanismelor de calcul.
Simona Bucura-Oprescu a incheiat subliniind angajamentul Ministerului Muncii de a raspunde nevoilor cetatenilor. “Pentru noi nu este o munca usoara, dar avem rabdarea necesara de a incerca sa raspundem la cat mai multi romani. Incercam cu grija si atentie sa gestionam situatia fiecaruia si le spunem colegilor nostri ca trebuie sa fie la fel de atenti si empatici cu romanii care sunt nemultumiti”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Prin aceste masuri, Ministerul Muncii doreste sa asigure o mai buna protectie sociala pentru categoriile vulnerabile si sa ofere oportunitati pentru pensionarii care doresc sa ramana activi pe piata muncii.
Modificarile aduse reflecta angajamentul guvernului de a imbunatati calitatea vietii pentru toti cetatenii, in special pentru cei aflati in dificultate.
This post was last modified on nov. 22, 2024, 7:06 PM 19:06