OMV Petrom transmite tuturor romanilor ca unul dintre cele mai importante proiecte din Romania incepe sa prinda si mai mult contur, iar asta pentru ca platforma de foraj offshore semi-submersibila Transocean Barents a sosit in portul Constanta, marcand un pas important in dezvoltarea proiectului Neptun Deep, primul proiect de gaze naturale din zona de apa de mare adancime a Romaniei.
OMV Petrom, prin Christina Verchere, CEO, a subliniat importanta acestui moment: “Sosirea platformei marcheaza un moment crucial in efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze in zona de apa de mare adancime din Romania, impreuna cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru Romania si UE. Va contribui la independenta energetica a tarii si la cresterea economica. Ne concentram sa ducem la bun sfarsit proiectul in conditii de siguranta si eficienta, pe masura ce avansam spre primele livrari de gaze.”
OMV Petrom transmite in mod oficial ca platforma a parcurs o calatorie de 18 zile, plecand din Cartagena, Spania, la sfarsitul lunii octombrie. Un moment notabil al voiajului a fost trecerea pe sub podurile din stramtoarea Bosfor, unde a fost necesara coborarea turlei—a o premiera mondiala pentru acest tip de platforma si pentru compania Transocean.
Inainte de plecare, Transocean Barents a fost supusa unor modificari structurale majore pentru a permite rabatarea turlei, un proces care a durat 8 luni si a implicat aproximativ 750.000 de ore de munca.
OMV Petrom: Anunturile Oficiale de ULTIM MOMENT privind Proiectul Esential pentru Romania
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare si Productie, a explicat: “Platforma a trecut printr-un proces complex de pregatire. In esenta, turla care cantareste in jur de 220 de tone a fost rabatata pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din stramtoarea Bosfor. Echipajul va efectua acum operatiunea inversa si va pregati echipamentul pentru foraj, astfel incat, in 2025, sa putem incepe operatiunile in siguranta.”
Proiectul Neptun Deep, dezvoltat in parteneriat egal intre OMV Petrom si Romgaz prin filiala sa Romgaz Black Sea Limited, presupune investitii de pana la 4 miliarde de euro in faza de dezvoltare. Se estimeaza o productie totala de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu primele livrari programate pentru 2027.
Dupa decizia de investitie din iunie 2023, au fost semnate acorduri cu companii internationale de renume. Transocean Barents a fost contractata pentru o perioada minima de un an si jumatate, iar Halliburton Romania va furniza servicii integrate de foraj.
Infrastructura pentru dezvoltarea zacamintelor Domino si Pelican Sud va include 10 sonde, 3 sisteme submarine de productie, o retea de conducte colectoare, o platforma offshore, o conducta principala de gaze catre Tuzla si o statie de masurare a gazelor. Platforma va fi autosuficienta energetic si va opera la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului.
Odata ajunsa in Romania, platforma va fi pregatita pentru viitoarele operatiuni, incluzand ridicarea turlei si instalarea echipamentelor necesare pentru forajul sondelor din proiectul Neptun Deep.
This post was last modified on nov. 22, 2024, 1:57 PM 13:57