Ministrul Apararii, Angel Tilvar, aduce in imediata atentie a romanilor o serie de masuri puse in aplicare, plus semnarea unui protocol extrem de important pentru Armata Romana si toti romanii, actiunile avand menirea de a crea siguranta si stabilitate, in plin razboi in Ucraina.
Ministrul Apararii a avut o intalnire constructiva alaturi de Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, cu o delegatie a companiei Airbus. In cadrul discutiilor, s-a analizat stadiul actual si perspectivele dezvoltarii cooperarii industriale intre industria romana si Airbus, cu un accent special pe domeniul aeronautic.
Angel Tilvar a subliniat ca alocarea constanta a 2% din PIB pentru aparare, procent care a crescut la 2,5% din acest an, a permis demararea celui mai amplu proces de modernizare a tehnicii de lupta din istoria Armatei Romaniei.
“Prin acest cadru stabil si predictibil, Romania isi pregateste programele esentiale de inzestrare, valorificand oportunitatile oferite de industria nationala de aparare. Este o masura care sustine atat securitatea regionala si globala, cat si crearea de locuri de munca in domenii strategice ale economiei noastre,” a declarat ministrul Apararii.
Ministrul Apararii spune si ca un moment esential a fost semnarea protocolului pentru tranzitia Fortelor Aeriene Romane catre aeronavele de generatia a V-a, F-35, alaturi de ambasadoarea SUA in Romania, Kathleen Kavalec. Ministrul Tilvar a subliniat importanta acestei initiative pentru modernizarea apararii nationale si consolidarea parteneriatului strategic cu SUA. Cele 32 de aeronave F-35 reprezinta “varful de performanta aviatic la nivel mondial” si vor asigura interoperabilitatea Romaniei cu aliatii NATO.
“Investitia in tehnologie moderna este o garantie pentru un viitor mai sigur si o expresie a angajamentului nostru ferm fata de stabilitatea regiunii,” a adaugat ministrul.
Ministrul Apararii l-a primit pe ambasadorul Poloniei, Paweł Soloch, la sediul Ministerului Apararii. Discutiile s-au concentrat pe pregatirea viitoarei Reuniuni a ministrilor apararii in format Bucuresti 9, ce va avea loc la Varsovia. In contextul actual de securitate, cu accent pe dinamica regiunii Marii Negre si amenintarile hibride provenite din Federatia Rusa, ministrul a subliniat relevanta crescanda a coordonarii statelor de pe Flancul Estic al NATO.
“Sprijinul pentru Ucraina trebuie sa continue, iar identificarea unor raspunsuri coordonate la nivel aliat pentru situatii precum patrunderile neautorizate ale dronelor ruse in spatiul aerian NATO este esentiala,” a concluzionat ministrul.
Ministrul Apararii a reafirmat angajamentul Romaniei ca aliat responsabil pe flancul estic al NATO si furnizor de securitate. Alocarea a 2,5% din PIB pentru aparare ramane o prioritate, reprezentand un angajament concret pentru siguranta cetatenilor si pentru consolidarea stabilitatii regionale.
Aceste discutii si initiative subliniaza rolul activ al Romaniei in dezvoltarea parteneriatelor strategice si in consolidarea apararii comune in contextul provocarilor de securitate globale si regionale.
This post was last modified on nov. 22, 2024, 9:20 AM 09:20