Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit o serie de explicatii extrem de importante pentru milioane de romani din toata tara, iar asta deoarece a facut o dezvaluire cu privire la faptul ca bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistrat incasari mai mari decat estimarile initiale pentru anul 2024, ceea ce conduce la o economie de aproximativ 0,8 miliarde de lei.
“In septembrie am avut o rectificare la titlul 51; noi, in minister, am avut banii in buget. La acel moment, Ministerul Finantelor a dispus o recalculare negativa de 2,45 miliarde de lei, motiv pentru care astazi vom avea 1,6 miliarde de lei diferenta. Calculele au fost perfecte, toti banii pentru pensii au fost in buget pentru plati”, a explicat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca pe bugetul de stat pentru anul 2024 sunt alocate circa 25 de miliarde de lei la titlul 51, destinate transferurilor si subventiilor pentru bugetul asigurarilor sociale de stat. “In sedinta de Guvern din 21 septembrie, am avut o rectificare negativa de 2,45 miliarde de lei, iar acum ni se dau 1,6 miliarde de lei.
Asta inseamna ca, in fapt, incasarile la bugetul asigurarilor sociale de stat in 2024 au fost mai mari decat estimarile pe care le-am avut la inceputul anului”, a adaugat Simona Bucura-Oprescu. Ministrul Muncii a subliniat ca aceasta crestere a incasarilor reprezinta o veste buna pentru romani, evidentiind faptul ca economia realizata este de aproximativ 0,8 miliarde de lei.
Simona Bucura-Oprescu, referindu-se la problemele semnalate in teren, a mentionat ca au existat situatii in care Posta Romana nu a avut suficiente plicuri pentru expedierea deciziilor de pensie. “Avem astfel de informari de la colegii de la casele teritoriale de pensii”, a precizat aceasta.
Simona Bucura-Oprescu a anuntat ca, incepand cu 1 martie 2025, pensiile se vor mari cu 10,4%, conform cresterii Indicelui Social de Referinta (ISR). “Nu este vorba despre punctul de pensie sau despre pensie in sine, ci despre un beneficiu de asistenta sociala, o indemnizatie”, a explicat ministrul, mentionand ca persoanele care beneficiaza de aceasta masura pot avea atat pensie pentru incadrare in grad de handicap, cat si indemnizatie de handicap.
Deasemenea, de la 1 ianuarie 2025 se va acorda o suplimentare si pentru pensiile persoanelor cu handicap. “Avem in acest moment deja prevedere legala in vigoare, este Ordonanta 127/2004, care vine cu indemnizatia de solidaritate.
Aceasta reprezinta cresterea pe care ISR il are, plus jumatate din castigul salarial mediu brut, adica 10,4% plus jumatate, care se aplica la suma in plata si se plateste prin agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala”, a detaliat Simona Bucura-Oprescu.
Prin aceste masuri, Ministerul Muncii intentioneaza sa imbunatateasca nivelul de trai al pensionarilor si al persoanelor cu dizabilitati, reflectand cresterea economica si incasarile mai mari la bugetul asigurarilor sociale.
This post was last modified on nov. 23, 2024, 11:38 AM 11:38