Simona Bucura-Oprescu, ministerul Muncii, anunta in mod oficial ca a lansat o procedura ministeriala foarte importanta pentru romani, iar asta deoarece prin intermediul ei se va face o selectie pentru incheierea unui acord de parteneriat in vederea implementarii unui proiect in cadrul Programului “Educatie si Ocupare” 2021-2027.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca proiectul, intitulat “Dialog Social transparent, deschis si participativ”, este finantat prin Fondul Social European si are ca scop consolidarea dialogului social in Romania. Ministerul urmareste selectarea a trei parteneri din randul entitatilor private, confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national, inregistrate in Romania.
Acesti parteneri vor colabora la implementarea activitatilor proiectului, conform prevederilor Ordonantei de urgenta 133/2021 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, alocate Romaniei din Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus si Fondul pentru o tranzitie justa.
Simona Bucura-Oprescu transmite ca aplicantii interesati sunt invitati sa depuna o scrisoare de intentie insotita de un centralizator care sa contina portofoliul de proiecte implementate, indiferent de sursa de finantare. Scrisoarea de intentie trebuie sa faca referire la obiectivul general al proiectului propus de partener, precum si la activitatile eligibile propuse, indicatorii urmariti si grupul tinta vizat.
Scopul proiectului este consolidarea dialogului social la nivel national si sectorial prin furnizarea de pachete integrate si prin realizarea unei baze de date nationale si a unor rapoarte nationale sau sectoriale. Aceasta baza de date va permite analizarea situatiei si a calitatii dialogului social in Romania, analiza fiind bazata pe metodologii participative agreate la nivelul partenerilor sociali.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca unul dintre obiectivele specifice ale proiectului este facilitarea accesului la expertiza pentru partenerii sociali, in vederea elaborarii unor puncte de vedere coerente si eficiente pe marginea proiectelor de acte normative si politici publice supuse dezbaterii publice. Aceasta include imbunatatirea expertizei partenerilor sociali in ceea ce priveste elaborarea sau analiza de politici publice.
Proiectul vizeaza furnizarea de pachete integrate pentru partenerii sociali si institutiile publice sau alte autoritati relevante, precum Inspectoratele Teritoriale de Munca, Senatul, Camera Deputatilor, prefecturi si ministere. Scopul este modernizarea si imbunatatirea functionarii dialogului social pentru piata muncii, prin facilitarea accesului la expertiza pentru membrii in structurile consultative tripartite de dialog.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca un alt obiectiv specific este crearea si asigurarea transparentei unei baze de date nationale care sa contina informatii privind rezultatele dialogului social.
Aceasta va include date despre structurile partenerilor sociali, organizatiile sindicale si patronale reprezentative, densitatea sindicala, gradul de asociere al patronatelor, contractele colective de munca incheiate la diferite niveluri, acordurile bipartite si informatii privind clauzele negociate prin acestea, durata aplicarii, extinderea lor prin efectul Legii nr. 367/2022, gradul de acoperire al lucratorilor de negocieri colective, conflictele colective de munca, concilierea si grevele.
Simona Bucura-Oprescu a stabilit ca grupul tinta al proiectului include minim 20 de entitati sprijinite pentru consolidarea dialogului social, minim 800 de participanti in programe de pregatire si minim 20 de entitati ale partenerilor sociali cu capacitatea consolidata in dialog social si activitati specifice pietei muncii. Deasemenea, minim 640 de participanti vor finaliza formarea cu certificat sau vor participa la schimburi de bune practici si instruiri.
This post was last modified on nov. 24, 2024, 9:51 AM 09:51