Ministrul Educatiei, Ligia Deca, anunta o noua Hotarare de Guvern cu o serie de masuri foarte importante pentru Romania, iar asta pentru ca dezvaluie in mod oficial faptul ca urmeaza sa fie aprobati indicatorii tehnico-economici pentru investitia intr-un centru modern de simulare, training si cercetare la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.
Ministrul Educatiei a anuntat prin intermediul website-ului site-ului aceasta Hotarare, care a subliniat importanta dezvoltarii unor strategii concrete in domeniul trainingului si cercetarii universitare, avand in vedere contextul socio-politic actual si traditia scolii de medicina din municipiu.
Pe terenul situat la intersectia strazilor Louis Pasteur si Prof. Gheorghe Marinescu nr. 23 se va construi o cladire cu regim de inaltime 3 subsoluri, parter, doua etaje si un etaj retras. Suprafata construita va fi de 2.705 mp, iar cea desfasurata de 16.952,05 mp.
Cladirea va gazdui functiuni esentiale pentru pregatirea si specializarea in diverse domenii medicale, incluzand un centru de simulare, spatii pentru chirurgie experimentala, laboratoare specializate, o biobanca, facilitati pentru stomatologie, spatii destinate invatamantului precum catedre, amfiteatre, birouri si o biblioteca.
Ministrul Educatiei dezvaluie oficial ca proiectul prevede dotari specifice pentru a asigura functionarea in cele mai bune conditii, incluzand circulatii orizontale si verticale, spatii tehnice, garaje pentru autovehicule si biciclete dimensionate conform legislatiei, precum si un adapost pentru protectie civila.
Scopul investitiei este de a asigura educatia si trainingul practic bazat pe simulare medicala si chirurgicala, de a creste nivelul de dezvoltare profesionala a cadrelor medicale si de a imbunatati continuu sistemul educational medical prin utilizarea celor mai eficiente metode de training si a tehnologiilor de ultima generatie.
Prin acest centru, se urmareste ca pacientii sa beneficieze de ingrijire medicala de inalta calitate in conditii de maxima siguranta. Se va pune accent pe folosirea tehnicilor si echipamentelor de simulare medicala pentru a asigura invatarea individuala atat la nivel cognitiv, cat si procedural.
Proiectul promoveaza invatarea interdisciplinara si munca in echipa, imbunatatind capacitatile de comunicare si profesionalismul cadrelor medicale. De asemenea, se doreste cresterea nivelului de educatie medicala prin simulare, dezvoltarea de metode inovative de predare si participarea la studii si cercetari in domeniu.
Ministrul Educatiei dezvaluie in Hotararea de Guvern ca universitatea intentioneaza sa colaboreze cu unitatile medicale si structurile implicate in asistenta medicala la nivel local si national, in vederea cresterii sigurantei actului medical. Prin realizarea acestui obiectiv de investitii, se urmareste si cresterea vizibilitatii stiintifice a universitatii la nivel international, precum si cresterea rolului si implicarii socio-economice a institutiei.
Necesitatea si oportunitatea aprobarii indicatorilor tehnico-economici au fost validate in sedinta Consiliului de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din data de 19 septembrie 2023. Indicatorii tehnico-economici ai investitiei au primit aviz favorabil in cadrul Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Educatiei pe 27 aprilie 2023.
Ulterior, documentatia tehnico-economica a fost supusa aprobarii Consiliului
Interministerial de Avizare a Lucrarilor Publice de Interes National si Locuinte, obtinand Avizul nr. 67 din 21 octombrie 2024, prin care au fost aprobati indicatorii tehnico-economici ai obiectivului “Construire Centru de simulare, training si cercetare pentru dezvoltarea competentelor profesionale si Centru de chirurgie experimentala si training”.
This post was last modified on nov. 24, 2024, 11:32 AM 11:32