Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anuntat astazi publicarea unui nou ordin ce aduce modificari semnificative in legislatia referitoare la natura, compozitia, fabricarea si etichetarea sucurilor din fructe si a altor produse similare destinate consumului uman. Acest demers urmareste alinierea la standardele europene actualizate si imbunatatirea calitatii produselor alimentare pentru consumatorii romani.
Florin Barbu specifica in mod foarte clar in ordinul, publicat initial in Monitorul Oficial al Romaniei in septembrie 2003, ca acesta este adoptat acum actualizat pentru a reflecta modificarile din Directiva 2001/112/CE a Consiliului si amendamentele ulterioare aduse de Directiva (UE) 2024/1438.
Printre modificarile principale se numara responsabilitati clare pentru autoritati: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vor colabora pentru implementarea noilor reglementari, utilizand structurile centrale si teritoriale in baza atributiilor conferite de legislatia in vigoare.
Florin Barbu spune ca ordinul transpune Directiva actualizata, care vizeaza o serie de produse alimentare, inclusiv sucurile de fructe, mierea, gemurile si alte produse similare. Aceasta aliniere subliniaza angajamentul Romaniei fata de respectarea standardelor europene in domeniul sigurantei alimentare.
Reguli stricte pentru fabricatie si etichetare care prevad doar tratamentele si substantele specificate in normele actualizate vor fi permise in procesul de productie. In plus, nectarurile de fructe trebuie sa respecte cerintele stricte stabilite in anexa ordinului.
Florin Barbu a subliniat importanta acestor modificari: „Este esential ca produsele care ajung pe mesele romanilor sa fie sigure si de calitate. Acest ordin vine sa imbunatateasca standardele nationale si sa le alinieze la cele europene, oferind astfel garantii suplimentare consumatorilor.”
De asemenea, ministrul a declarat ca autoritatile competente vor monitoriza strict implementarea noilor reguli, asigurand conformitatea produselor cu cerintele legale.
Producatorii vor avea obligatia de a respecta noile reglementari privind materiile prime utilizate, metodele de fabricatie si cerintele de etichetare, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011. Acest lucru va impune o mai mare transparenta fata de consumatori si va contribui la cresterea increderii in produsele romanesti.
Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, oferind timp operatorilor economici pentru a se conforma noilor cerinte.
Aceasta masura reprezinta un pas important spre un mediu alimentar mai sigur si mai transparent in Romania, consolidand alinierea la standardele europene si protejand interesele consumatorilor.