X

Planeta Jupiter este in Centrul unei INCREDIBILE Descoperiri a Oamenilor de Stiinta

Planeta Jupiter e in centrul atentiei dupa ce oamenii de stiinta au lansat recent o avertizare de tornada pentru Jupiter, datorita descoperirii unor vortexuri magnetice care se formeaza in ionosfera gigantului gazos, influentand atmosfera sa adanca. Aceste vortexuri magnetice genereaza anticicloni uriasi care absorb radiatia ultravioleta (UV), fiecare dintre ele fiind de dimensiunea planetei noastre. Fenomenul este vizibil sub forma unor ovale intunecate, ca o ceata densa de aerosoli in stratosfera lui Jupiter.

Aceste furtuni anticiclonice apar ca ovale intunecate si pot fi observate doar in lumina UV. Ele au fost detectate initial la polii nord si sud ai planetei Jupiter in anii 1990, datorita telescopului spatial Hubble. Confirmarea lor a venit in anul 2000, in timpul trecerii navei spatiale Cassini de la NASA spre Saturn. Mult timp, originea acestor ovale misterioase a ramas necunoscuta.

Recent, o echipa de cercetatori condusa de Troy Tsubota, student la Universitatea din California, Berkeley, a descoperit ca ovalele intunecate sunt rezultatul unor tornade magnetice produse prin frecarea liniilor de camp magnetic din atmosfera lui Jupiter. Aceste vortexuri adanci in stratosfera planetei contribuie la formarea de aerosoli care absorb radiatia UV.

Cheia descoperirii a fost analiza imaginilor lui Jupiter realizate anual de telescopul spatial Hubble, in cadrul proiectului Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL). Aceste imagini, captate intre 2015 si 2022, au aratat prezenta unui oval intunecat in trei sferturi din timp la polul sudic si doar o data la polul nord. Ceea ce a facut ca cercetatorii sa creada ca formarea ovalelor este strans legata de dinamica campului magnetic al lui Jupiter, similar modului in care aurora boreala se manifesta pe Terra.

Planeta Jupiter este in Centrul unei INCREDIBILE Descoperiri a Oamenilor de Stiinta

Campul magnetic extrem de puternic al lui Jupiter joaca un rol crucial in aparitia ovalelor intunecate. Asemeni Terrei, campul magnetic al planetei Jupiter converge spre polii sai, ceea ce duce la formarea de aurore la polii sai, vizibile doar in lumina UV.

In vecinatatea lui Jupiter se gaseste si Io Plasma Torus, un inel de particule incarcate provenite de la vulcanii activi de pe luna eruptiva Io. Frecarea dintre liniile de camp magnetic din acest torus si liniile de camp din ionosfera lui Jupiter pare sa fie responsabila de formarea vortexurilor magnetice care cauzeaza ovale intunecate.

Aceasta explicatie a fost sugerata de Tom Stallard de la Universitatea Northumbria din Newcastle, care a colaborat cu Troy Tsubota si echipa sa pentru a dezlega acest mister. In urma formarii acestor tornade magnetice, particulele sunt atrase adanc in atmosfera planetei, creand o zona densa de ceata care absoarbe radiatia UV. Cu toate acestea, nu este inca clar daca tornadele transporta ceata din adancurile planetei sau daca o genereaza la nivelul stratosferei.

Observatiile arata ca ovalele intunecate necesita aproximativ o luna pentru a se forma si se dizolva in cateva saptamani. Momentul si locatia aparitiei acestora nu se coreleaza direct cu exploziile de particule incarcate din plasma torus, ceea ce sugereaza ca alte procese mai complexe sunt implicate in dinamica acestor fenomene.

Avand in vedere ritmul regulat de formare a acestor fenomene magnetice, se poate spune ca Jupiter se afla in mijlocul unei adevarate alei a tornadelor magnetice, ce ofera indicii valoroase despre dinamica campului magnetic si a atmosferei acestei planete gigantice.

Descoperirea vortexurilor magnetice si a formarii ovalelor intunecate ofera o intelegere noua asupra dinamicii atmosferice a planetei Jupiter, dezvaluind legaturi fascinante intre campul magnetic extrem de puternic al planetei si atmosfera sa densa. Aceste tornade magnetice si anticicloni uriasi reprezinta o demonstratie spectaculoasa a puterii planetei Jupiter, continuand sa fascineze comunitatea stiintifica si sa atraga atentia asupra acestei lumi extraterestre uimitoare.

This post was last modified on nov. 27, 2024, 1:48 PM 13:48

Disqus Comments Loading...