Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunta implementarea Planului national de actiune pentru conservarea populatiei de urs brun din Romania in cadrul unui proiect derulat in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura “Marin Dracea”, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si Regia Publica Locala a Padurilor Kronstad RA.
Ministerul Mediului spuneca proiectul este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si etapizat prin Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027, gestionat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE). In cadrul acestui proiect se achizitioneaza 10 custi de transport pentru capturarea si transportul ursilor.
Distribuirea echipamentelor la nivel national vizeaza principalele judete (Brasov, Prahova, Arges, Valcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mures, Buzau, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) care se confrunta cu prezenta ursilor datorita populatiei mari de urs si incidentelor care au avut loc in aceste zone.
Miercuri, 20 noiembrie, MMAP a receptionat primele 5 custi de transport, care au fost predate Garzilor Forestiere Teritoriale din Timisoara, Suceava, Ramnicu-Valcea, Ploiesti si Focsani. Urmatoarele 5 custi vor fi livrate in prima decada a lunii decembrie 2024.
Fiecare cusca de transport este destinata sa deserveasca judetele arondate Garzilor Forestiere, astfel incat sa se poata interveni cat mai eficient in gestionarea conflictelor dintre oameni si ursi si a pagubelor provocate de acestia.
Sistemul de tip cusca este format dintr-o boxa metalica cilindrica, dotata cu usa culisanta si un sistem de declansare a inchiderii usii, automat si/sau la comanda manuala. Platforma pe care este montata cusca este dotata cu roti si respecta conditiile legale de transport pe drumurile publice. Calitatea produselor, alaturi de expertiza specialistilor, sporesc sansele de reusita ale actiunii, atat in ceea ce priveste capturarea si protejarea exemplarelor de urs, cat si siguranta echipelor de capturare, tranchilizare si transport.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat ca acest proiect contribuie semnificativ la conservarea populatiei de urs brun din Romania si la gestionarea conflictelor tot mai dese dintre oameni si animale, mentionand ca este un pas important pentru siguranta populatiei si pentru protectia biodiversitatii.
This post was last modified on nov. 27, 2024, 1:00 AM 01:00