Planul National de ULTIM MOMENT Anuntat de Stefan-Radu Oprea cu o Strategie Importanta in Romania

Planul National ULTIM MOMENT Anuntat Stefan-Radu Oprea Strategie Importanta Romania

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a prezentat o strategie ambitioasa pentru punerea in aplicare a unui plan foarte important cu privire la modernizarea industriei nationale de aparare, prima de acest fel din ultimii 35 de ani. Strategia vizeaza dezvoltarea unui ecosistem industrial rezilient si competitiv, capabil sa produca armament la standarde NATO.

“Este vorba despre aceasta strategie pentru industria nationala de aparare. Eu nu stiu ca in ultimii 35 de ani sa fi avut o astfel de strategie publica care sa fie foarte clara, cu viziune, cu obiective generale, cu prioritati pentru industria nationala de aparare”, a declarat ministrul.

Stefan-Radu Oprea spune ca strategia include 14 obiective majore, printre care se numara constructia unei fabrici de pulberi, proiect finantat cu 47 de milioane de euro prin fonduri europene. Aceasta fabrica va produce pulberi simpla baza, dubla baza si tripla baza, asigurand astfel independenta Romaniei in materie de materii prime pentru munitii.

“Avem asigurarea unui plan intern a principalelor materii prime necesare fabricarii pulberii pentru munitii, pentru ca trebuie sa integram in lantul de aprovizionare pentru a avea, intr-adevar, securitate in Romania la componentele din care se produc acestea”, a subliniat ministrul.

Stefan-Radu Oprea mentioneaza ca alte prioritati includ transformarea si revitalizarea capacitatilor de fabricare a armamentului de infanterie si a aparaturii optoelectronice. Ministerul Economiei colaboreaza cu MApN si alte institutii pentru a produce in Romania armele din dotarea fortelor armate, in conformitate cu legea cooperarii industriale.

“Vom avea cel mai probabil pe primele patru astfel de proiecte raportul finalizat pana la sfarsitul anului, inclusiv MLI-ul”, a mentionat Radu Oprea.

Strategia prevede si omologarea la standard NATO a mijloacelor de lupta, revitalizarea capacitatilor din domeniul aerospatial si naval, precum si dezvoltarea proiectului “Drona romaneasca”. Deasemenea, se urmareste sustinerea capacitatilor de realizare si integrare a sistemelor de comunicatii si software pentru aparare si securitate nationala.

“Ofera o imagine asupra evolutiei dezirabile a industriei de aparare la orizontul anului 2030, cu perspective pentru anul 2035, in sensul modernizarii si dezvoltarii acesteia”, a adaugat ministrul, evidentiind importanta unui ecosistem industrial modern si sustenabil.

Stefan-Radu Oprea subliniaza ca prin aceasta strategie autoritatile isi propun sa asigure protejarea intereselor esentiale de securitate si dezvoltare durabila a Romaniei, consolidand pozitia tarii in industria globala de aparare.

author avatar
Redactia iDevice.ro