Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat in mod oficial faptul ca Guvernul a aprobat saptamana aceasta un nou Cadr strategic privind internationalizarea invatamantului superior, un instrument esential pentru cresterea atractivitatii universitatilor romanesti pe plan international si pentru crearea de noi oportunitati de mobilitate pentru studenti si cadre didactice.
Ministrul Educatiei transmite ca acest nou cadru strategic va facilita cresterea numarului de mobilitati internationale pentru studenti si profesori, contribuind la atragerea unui numar mai mare de studenti internationali in universitatile din Romania.
Deasemenea, va sprijini digitalizarea si simplificarea proceselor de recunoastere si echivalare a diplomelor obtinute in strainatate, precum si dezvoltarea parteneriatelor internationale si a programelor comune de studii. Un alt aspect important este imbunatatirea colaborarii cu diaspora academica romaneasca.
“Cadrul strategic contribuie la pozitionarea Romaniei ca un actor important in Spatiul European al Educatiei si la promovarea valorilor noastre academice pe plan global. De asemenea, sprijina universitatile din Romania sa isi dezvolte propriile strategii de internationalizare, adaptate nevoilor si obiectivelor specifice fiecarei institutii”, a declarat Ligia Deca.
Ministrul Educatiei confirma in cadrul reuniunii, reprezentantii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat Concluziile Consiliului privind parteneriatele strategice in domeniul educatiei si formarii si au adoptat Recomandarea Consiliului privind carierele atractive si durabile in invatamantul superior.
Dezbaterea publica a avut ca tema “Stimularea unor competente adaptate exigentelor viitorului si a competitivitatii prin intermediul invatamantului superior”. Secretarul de stat Sorin Ion a subliniat rolul esential al invatamantului superior in cresterea competitivitatii Uniunii Europene.
Ministrul Educatiei a mentionat prioritatile nationale actuale, care includ cresterea participarii la invatamantul superior prin reducerea abandonului universitar, digitalizarea universitatilor, atragerea unui numar mai mare de studenti catre domeniile STEM si pilotarea noii rute duale in invatamantul superior.
Concluziile Consiliului privind parteneriatele strategice in domeniul educatiei si formarii au ca scop consolidarea colaborarii intre institutiile de invatamant, autoritatile publice si alte parti interesate, precum partenerii sociali, serviciile de ocupare a fortei de munca, camerele de comert si organizatiile de cercetare. Obiectivul este indeplinirea unor tinte comune si abordarea nevoilor societatii prin cooperare si o viziune pe termen lung.
Recomandarea Consiliului privind carierele atractive si durabile in invatamantul superior contine directive pentru imbunatatirea activitatii de predare, dezvoltarea profesionala continua si promovarea conditiilor de munca echitabile, incluzive si nediscriminatorii pentru personalul academic si non-academic.
Prin aceste initiative, Romania isi propune sa consolideze rolul invatamantului superior in dezvoltarea socio-economica si sa contribuie la cresterea competitivitatii la nivel european si global.
This post was last modified on nov. 29, 2024, 12:19 AM 00:19