Modificarile Normative de ULTIM MOMENT ale Simonei Bucura-Oprescu printr-o Hotarare de Guvern pentru Romani

Modificarile Normative ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Hotarare Guvern Romani

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a anuntat adoptarea unei noi Hotarari de Guvern al carui motiv de adoptare are in centru scopul de a modifica alineatele (1) si (2) ale articolului 50 din Anexa la Hotararea Guvernului nr. 118/2014. Aceasta modificare vizeaza Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale.

Simona Bucura-Oprescu transmite in mod oficial ca, in baza noilor prevederi, dosarele de licentiere si relicentiere aflate in curs de solutionare la data de 21 aprilie 2024, cele depuse pana la 31 decembrie 2024, precum si dosarele de relicentiere depuse intre 1 ianuarie si 31 decembrie 2025, pot fi solutionate fara a include autorizatia de securitate la incendiu.

Furnizorii de servicii sociale au obligatia de a continua demersurile pentru obtinerea acestei autorizatii si de a o transmite compartimentului de specialitate pana la 31 decembrie 2025. In caz contrar, risca retragerea licentei de functionare.

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza faptul ca, compartimentul de specialitate va propune retragerea licentei pentru serviciile sociale care nu respecta obligatia de a transmite autorizatia de securitate la incendiu sau un document emis de inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta care atesta ca spatiul nu necesita autorizare, pana la termenul stabilit.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, din totalul de 5.384 servicii sociale licentiate in octombrie 2024, doar 2.565 detin autorizatia de securitate la incendiu. Un numar de 1.043 de servicii nu detin autorizatia, dintre care 458 sunt administrate de furnizori publici si 585 de furnizori privati. Restul de 1.776 de servicii sociale nu au obligatia de a detine aceasta autorizatie.

Aceasta hotarare acorda furnizorilor un termen rezonabil pentru a realiza demersurile necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu sau pentru a implementa recomandarile formulate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) in urma verificarilor privind normele de aparare impotriva incendiilor.

Simona Bucura-Oprescu a mai stabilit, in plus, conform art. VIII alin. (1) din Legea nr. 100/2024, autoritatile publice care emit autorizatii administrative prealabile pentru serviciile sociale trebuie, in termen de un an de la intrarea in vigoare a legii, sa revizuiasca criteriile si procedurile de emitere a acestor autorizatii. Aceasta revizuire trebuie sa respecte prevederile actualizate ale Legii nr. 197/2012.

Initiativa nu afecteaza verificarile autoritatilor cu atributii de control in domeniul securitatii la incendiu. Controalele vor continua conform legislatiei in vigoare, iar responsabilitatea pentru asigurarea cerintelor de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor, pana la obtinerea autorizatiei necesare.

“Pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea pentru functionarea in conditii de siguranta revine in totalitate beneficiarilor investitiilor, conform prevederilor legale”, a subliniat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta masura vine in sprijinul furnizorilor de servicii sociale, oferindu-le timpul necesar pentru a se alinia cerintelor legale, fara a compromite siguranta si calitatea serviciilor oferite beneficiarilor.

author avatar
Redactia iDevice.ro