Astronomii au descoperit o explozie record de energie venita din spatiul adanc, urmata pana la un sistem binar care contine o stea pitica rosie minuscula si o ramasita stelara moarta numita pitica alba.
Echipa de la nodul Universitatii Curtin al Centrului International de Cercetare in Radio Astronomie (ICRAR) a descoperit pulsul de energie stralucitoare in datele arhivate de frecventa joasa din Murchison Widefield Array (MWA). Acest impuls de unde radio, denumit GLEAM-X J0704-37, erupe la fiecare trei ore, exploziile durand intre 30 si 60 de secunde. Aceasta caracteristica face ca acest semnal sa fie exemplul cu cea mai lunga perioada a unui fenomen rar si extrem numit “tranzitori radio pe perioada lunga”.
Descoperiti pentru prima data in 2006, astronomii au fost nedumeriti de tranzitorii radio pe perioada lunga timp de aproape 20 de ani, fiind incapabili sa isi dea seama cum exact genereaza aceste unde radio. Cercetarea recenta ar putea rezolva acest mister, identificand o sursa probabila a acestor explozii de energie.
Unul dintre motivele pentru care acest mister a fost atat de complicat de elucidat este faptul ca tranzitorii radio pe perioada lunga descoperiti anterior se aflau in zonele Caii Lactee pline de stele. Acest lucru a facut dificila concentarea asupra sursei reale care genereaza aceste explozii de unde radio.
“Tranzitorii pe perioade lungi sunt foarte incitanti, iar pentru ca astronomii sa inteleaga ce sunt, avem nevoie de o imagine optica”, a declarat Natasha Hurley-Walker, membru al echipei de descoperire si cercetator la Universitatea Curtin, intr-un comunicat de presa. “Cu toate acestea, cand te uiti spre ei, sunt atat de multe stele care stau in cale, incat este ca in 2001: O Odisee in spatiu. ‘Doamne, este plin de stele!’.”
Descoperirea INCREDIBILA de care Multi Cercetatori au fost Uimiti
Totusi, echipa a avut noroc cand a descoperit GLEAM-X J0704-37. Acest tranzitoriu radio remarcabil de lunga perioada a provenit de la aproximativ 5.000 de ani-lumina distanta, la marginea Caii Lactee, o zona mai putin populata de stele.
“Noua noastra descoperire se afla departe de planul galactic, astfel incat exista doar cateva stele in apropiere, iar acum suntem siguri ca sistemul cu o stea, in special, genereaza aceste unde radio”, a adaugat Hurley-Walker.
Echipa a folosit telescopul MeerKAT din Africa de Sud pentru a identifica originea lui GLEAM-X J0704-37 la o anumita stea. Urmatorul pas pentru cercetatori a fost sa descopere natura sistemului de stele emitatoare GLEAM-X J0704-37. Revenind la Southern Astrophysical Research Telescope (SOAR) din Chile, oamenii de stiinta au putut determina ca una dintre stelele de la sursa lui GLEAM-X J0704-37 este o stea pitica rosie de masa mica, cunoscuta si sub numele de “clasa M” sau “M-pitic”.
“Piticii M sunt stele de masa mica care au doar o fractiune din masa si luminozitatea Soarelui. Ele constituie 70% din stelele din Calea Lactee, dar niciuna dintre ele nu este vizibila cu ochiul liber”, a explicat Hurley-Walker. “Un pitic M singur nu ar putea genera cantitatea de energie pe care o vedem.”
Revenind la datele lor, echipa a gasit dovezi care sugereaza ca pitica rosie se afla intr-un sistem binar cu un alt obiect. Au stabilit ca acest corp insotitor este probabil o pitica alba, jarul stelara care ramane atunci cand o stea cu o masa similara Soarelui moare.
Hurley-Walker si colegii sai propun ca campurile magnetice puternice din sistem cauzeaza emisia de explozii periodice de energie similare cu cele vazute de la stelele neutronice care se rotesc rapid sau “pulsari”. Deoarece sistemul din care provine GLEAM-X J0704-37 se afla mult deasupra discului Caii Lactee, cercetatorii au putut exclude o stea neutronică foarte magnetica, sau “magnetar”, ca sursa acestui tranzitoriu radio de lunga durata.