Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a detaliat recent directiile strategice ale ministerului pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare, subliniind importanta cercetarii-dezvoltarii, a atragerii de investitii si a colaborarii dintre sectorul public si cel privat.
„Dezvoltam antreprenoriatul si intreprinderile mici si mijlocii, sprijinind companiile care deja fac cercetare-dezvoltare in Romania. Avem prototipuri excelente, dar multe dintre aceste companii nu au forta necesara sa transforme prototipurile in produse industriale.
De aceea, colaboram cu industria nationala de aparare pentru a sprijini productia, cum ar fi in cazul dronelor, pentru a le pune la dispozitia Armatei Romane in numar suficient si omologate corespunzator”, a explicat ministrul.
Stefan-Radu Oprea spune ca printre proiectele concrete mentionate de Oprea se numara colaborarea cu investitori strategici din state membre UE si NATO. „Un exemplu este Resita, unde Arsenal produce munitie de calibru 152 mm, gratie unui investitor britanic. Produsul este aproape gata si urmeaza sa fie omologat,” a precizat acesta.
Stefan-Radu Oprea a subliniat oportunitatile de atragere a fondurilor externe, inclusiv fonduri structurale, pentru a sprijini industria de aparare. „Vrem sa cream clustere in parteneriat public-privat. Companiile mari, implicate in asamblarea echipamentelor importante, vor colabora cu IMM-uri si intreprinderi private pentru a extinde lantul de aprovizionare si pentru a creste contributia industriei de aparare in economia romaneasca.”
Un alt punct important al strategiei este focusul pe formarea fortei de munca calificate. Ministrul a evidentiat schimbarile pozitive observate in cadrul companiei CARFIL din Brasov, unde tinerii au inceput sa joace un rol mai activ.
„La CARFIL am vazut o medie de varsta scazuta la 45 de ani in domeniul pirotehniei. Acest lucru se datoreaza invatamantului dual si salariilor competitive. Este o veste buna pentru viitorul industriei,” a declarat Stefan-Radu Oprea.
Stefan-Radu Oprea a anuntat ca strategia pentru industria nationala de aparare este acum transparenta si publica, oferind o baza solida pentru planurile de actiune viitoare. „Cand am intrat in minister, am gasit o strategie clasificata de peste 500 de pagini. Am decis sa lucram pe un plan public, care sa implice toate partile interesate,” a incheiat ministrul.
Aceasta abordare strategica subliniaza angajamentul autoritatilor romane pentru modernizarea industriei nationale de aparare, atragerea de investitii si pregatirea fortei de munca pentru provocarile viitorului.