PPC Romania, companie care furnizeaza energie electrica si gaze naturale pentru aproximativ 4 milioane de clienti din Romania, anunta un demers extrem de important prin care a pus in functiune un proiect inovator de energie regenerabila in sectorul 6 din Bucuresti, prin instalarea unei solutii integrate de productie de energie electrica cu panouri fotovoltaice si baterii de stocare pe acoperisul unui bloc de locuinte.
PPC Romania transmite ca acest proiect pilot, derulat impreuna cu Ministerul Energiei, urmareste sa testeze functionarea in conditii reale a unei astfel de instalatii, in contextul comunitatilor urbane din Romania. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat: “Imi doresc un sistem energetic care sa atinga cei 3D: decarbonare, digitalizare, descentralizare.
Prin astfel de initiative putem ajunge acolo. Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrica din tara noastra posibilitatea de a se bucura de energia regenerabila, produsa atat la casa, cat si la bloc. Asta va insemna facturi mai mici si un mediu mai curat.”
Ministrul a subliniat ca acest proiect are rolul de a crea un concept care sa ajute la elaborarea legislatiei pentru comunitatile de energie, obiectivul urmator al Ministerului. “Vom urmari datele inregistrate in acest program pilot, le vom analiza, vom crea modele si apoi vom transpune legislativ concluziile. Este o abordare noua, am decis sa nu preluam legi facute pentru altii si care sa nu poata fi aplicate, ci sa cream legi coerente, adaptate pe realitatea si specificul tarii noastre.”
Demersul Oficial de ULTIMA ORA al PPC Romania, in Atentia a Milioane de Clienti Romani
Sebastian Burduja a adaugat ca blocurile din Bucuresti si din alte orase mari ale tarii reprezinta o resursa neexploatata pentru productia de energie. Acoperisurile acestor cladiri pot fi transformate in platforme de productie energetica prin instalarea de panouri fotovoltaice. Astfel, locatarii pot acoperi o parte semnificativa a consumului de energie pentru locuinte, spatii comune (lifturi, iluminat pe scari) sau chiar pentru infrastructura publica din cartier.
PPC Romania spune si ca Ministerul Energiei a lansat in dezbatere publica programul “Urban Up”, prin care se doresc alocarea a 150 de milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice si baterii de stocare pentru asociatiile de proprietari. “Energia produsa local este mult mai ieftina decat cea achizitionata din retea. Vrem sa ajutam si oamenii de la bloc sa-si reduca facturile”, a mai spus ministrul.
Ionut Duna, director general al PPC Energie, a explicat scopul proiectului pilot: “Scopul unei astfel de solutii integrate de panouri fotovoltaice si baterii de stocare este reducerea costurilor cu utilitatile prin folosirea energiei electrice produse local pentru alimentarea consumului spatiilor comune, reducerea emisiilor de CO2 si implicit cresterea calitatii vietii.”
PPC Romania subliniaza ca directorul Ionut Duna a precizat ca instalatia pusa in functiune include panouri fotovoltaice cu o capacitate totala de aproximativ 10 kWp si baterii de stocare de 5 kWh, amplasate pe acoperisul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei. Proiectul va monitoriza profilul de consum al energiei electrice la nivelul micro-comunitatii, atat energia consumata in timpul zilei, cat si cea furnizata din baterii ulterior. Datele vor fi puse la dispozitia Ministerului Energiei pentru a contribui la viitoarele initiative legislative.
Producerea estimata a celor 24 de panouri fotovoltaice, fiecare de 410Wp, este de aproximativ 12 MWh pe an, energie care va fi folosita pentru iluminatul spatiilor comune si pentru alimentarea ascensorului din blocul respectiv.
This post was last modified on dec. 3, 2024, 8:37 PM 20:37