X

Facebook Lucreaza la un Plan Extrem de Ambitios pentru Miliarde de Oameni

Facebook, prin compania mama Meta, care detine si Instagram sau WhatsApp, intentioneaza sa construiasca o retea globala de cabluri submarine cu o lungime de peste 40.000 km. Conform rapoartelor recente, acest proiect ambitios ar putea costa gigantul tehnologic peste 10 miliarde de dolari, investitia fiind una dintre cele mai mari din istoria companiei.

Facebook, detinuta de Mark Zuckerberg, controleaza deja 10% din tot traficul fix global si 22% din traficul mobil, facand din platformele sale unele dintre cele mai accesate la nivel mondial. Pentru a-si sustine cresterea continua si pentru a imbunatati performanta serviciilor, Meta intentioneaza sa dezvolte propriul cablu de fibra optica, exclusiv pentru retelele sale.

Proiectul se afla la inceput si desi planurile exacte nu au fost confirmate, specialistul in cabluri submarine Sunil Tagare estimeaza ca Facebook ar putea investi peste 10 miliarde de dolari pe parcursul mai multor ani pentru finalizarea acestui proiect masiv. Meta ar putea partaja informatii timpurii despre cablul submarine in anul 2025, incluzand si rutele planificate.

Daca se vor adeveri predictiile analistului Ranulf Scarborough, proiectul Meta ar putea intampina provocari, deoarece navele necesare pentru montarea cablurilor submarine sunt rezervate cu ani in avans, datorita cererii in crestere pentru astfel de proiecte.

Exista informatii neconfirmate ca noul cablu ar putea conecta mai multe regiuni-cheie: de la coasta de est a SUA (Myrtle Beach si Virginia Beach) pana la Cape Town si Durban in Africa de Sud, apoi spre Mumbai si Chennai in India. Ulterior, cablul ar putea merge spre sud, catre Darwin, Australia, si se va intoarce pe coasta de vest a Statelor Unite (Grover Beach si Eureka). Datorita traseului sau, cablul a fost poreclit “cablul W”.

Un avantaj major al construirii propriului cablu submarin este faptul ca Meta va putea prioritiza traficul pentru serviciile sale, oferind o experienta de utilizare mai rapida si mai stabila. Mai mult decat atat, Meta ar putea prezenta acest proiect ca pe un sprijin financiar pentru regiunile deservite, in mod similar cu abordarea Google in proiectele sale de cabluri submarine.

In plus, conectarea cablului la India ar putea permite Meta sa-si extinda infrastructura pentru centrele de date AI, ceea ce ar putea reduce costurile operationale si timpul necesar dezvoltarii, oferind astfel un avantaj competitiv semnificativ.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on dec. 3, 2024, 12:04 AM 00:04

Disqus Comments Loading...