Ordonanta de URGENTA a lui Florin Barbu Anuntata cu Importante Masuri Guvernamentale pentru Romani

Ordonanta URGENTA Florin Barbu Anuntata Importante Masuri Guvernamentale Romani

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anuntat o masura legislativa de urgenta pentru sustinerea sectorului agricol din Romania. Ordonanta de Urgenta propusa prevede modificarea termenelor pentru finalizarea investitiilor in cadrul Programelor de sustinere a crescatorilor de suine si de pasari.

Florin Barbu transmite ca aceasta masura va permite beneficiarilor celor doua programe sa solicite o prelungire a termenului maxim de realizare a investitiilor cu pana la 18 luni, in loc de limita actuala de 6 luni.

Prin Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie si prin Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol s-a reglementat termenul de realizare a investitiilor, respectiv 18 luni de la acordarea primei plati aferente sprijinului financiar, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, la solicitarea beneficiarului, cu maximum 6 luni.

Florin Barbu mentioneaza ca, in prezent prin Programul de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie aprobat prin Legea nr. 195/2018 sunt incheiate un numar de 25 de contracte, care genereaza infiintarea a 46.599 locuri de cazare reproductie suine in ferme comerciale, locuri a caror populare va genera o productie de circa 1,17 milioane purcei anual.

Prin Programul de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol aprobat prin Legea nr. 227/2018 sunt incheiate un numar de 38 de contracte, care genereaza infiintarea a 8,7 milioane locuri de cazare pentru activitatea de crestere, reproductie, incubatie in sectorul avicol.

Tinand cont de faptul ca in cursul implementarii proiectelor de investitii contractate prin cele doua programe, din cauze independente de vointa beneficiarilor, care tin de contextul economic international, de criza fortei de munca din tara noastra, precum si de incapacitatea furnizorilor de echipamente de a-si onora in termen contractele, au aparut situatii in care beneficiarii, in ciuda eforturilor facute, sunt in imposibilitatea de a respecta termenul de finalizare a investitiilor asumat prin contract.

Florin Barbu aduce in atentie ca, avand in vedere importanta realizarii acestor investitii pentru asigurarea securitatii alimentare a populatiei si indeplinirea obiectivelor din Programul de Guvernare pentru perioada 2021-2024, precum si complexitatea celor doua programe, cheltuielile deja angajate catre beneficiari, riscul de intrare in faliment a beneficiarilor in lipsa finalizarii investitiilor.

Fapt care va provoca efecte colaterale majore la nivelul furnizorilor de materiale, echipamente si servicii, precum si pierderile pe care le-ar inregistra bugetul de stat in aceasta situatie, in vederea pastrarii viabilitatii proiectelor demarate, reiese necesitatea prelungirii perioadei de finalizare a investitiilor realizate prin intermediul celor doua programe.

Consecinta negativa a neadoptarii acestor masuri o reprezinta nefinalizarea unora dintre proiectele de investitii pentru care au fost incheiate contracte de finantare, generand pierderi considerabile beneficiarilor care au efectuat deja cheltuieli semnificative cu elaborarea documentatiilor, studiului geotehnic, studiului de fezabilitate, lucrarilor de proiectare, achizitia/dobandirea dreptului de utilizare pentru terenurile pe care se realizeaza investitia, consultanta, precum si alte cheltuieli necesare implementarii proiectelor.

Florin Barbu explica faptul ca scopul prezentei ordonante de urgenta a Guvernului il reprezinta posibilitatea de prelungire a termenului maxim de realizare a investitiilor cu maximum 18 luni, in loc de 6 luni.

Beneficiile estimate prin intrarea in vigoare si aplicarea masurilor cuprinse in prezentul proiect de act normativ au in vedere reducerea sau eliminarea consecintelor negative probabile si posibile generate de actuala situatie, precum nefinalizarea unora dintre investitii.

Deasemenea se poate ajunge la neatingerea obiectivului privind infiintarea locurilor de cazare reproductie suine in ferme comerciale si a locurilor de cazare pentru activitatea de crestere, reproductie, incubatie in sectorul avicol, precum si generarea de pierderi economice beneficiarilor programelor.

Adoptarea acestei ordonante reprezinta un pas crucial pentru asigurarea continuitatii investitiilor demarate si pentru sustinerea unui sector vital economiei nationale.