Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anuntat astazi in Constanta lansarea programului „Urban Up”, un initiative ambitioasa destinata sustinerii comunitatilor energetice din intreaga tara. Programul ofera asociatiilor de proprietari posibilitatea de a accesa 150 de milioane de lei pentru implementarea solutiilor de comunitati energetice.
„Am ma mai spus, in ultimele luni, despre comunitatile energetice si proiectul de lege pe care sa il promovez in Parlament pentru a accest subiect. Astazi, am facut ceva concret pentru a va oferi un exemplu clar de ce sunt aceste comunitati energetice si cum poate exista schimbarea in viata fiecarui din noi, dar ma mai ales a celor din marile orase,” a declarat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja spune ca in cadrul programului „Urban Up”, Ministerul Energiei, in parteneriat cu PPC Energie, a lansat un proiect pilot in cartierul Drumul Taberei, sectorul 6.
Proiectul se desfasoara la nivelul unui bloc de locuinte si testeaza o instalatie de 10 kWp cu panouri fotovoltaice si baterii de 5 kWh. Aceasta instalatie este capabila sa produca 12 MWh pe an pentru consumul comun, inclusiv lifturi si iluminat la scari, reducand astfel facturile locatarilor si emisiile de CO2 cu peste 3600 kg pe an.
„Proiectele pilot sunt o buna modalitate prin care putem convinge societatea de utilitatea unei idei sau a unei alte. Comunitatile energetice sunt un concept care functioneaza si functioneaza bine in alte state. Este o solutie simpla pentru reducerea facturilor, o solutie pentru care fiam pacat sa nu folosim extens in Romania,” a mai adaugat ministrul Burduja.
Programul „Urban Up” isi propune sa extinda aceasta initiativa in alte cartiere din marile orase, facilitand astfel tranzitia catre surse de energie regenerabila si cresterea independentei energetice a comunitatilor locale. Burduja a subliniat importanta sustinerii de catre stat a proiectelor de acest tip pentru a asigura securitatea energetica a tarii pe termen lung.
„Ganditi-va, va rog, la ce inseamna o Romania care isi asigura necesarul de consum doar din productie interna, in care comunitatile, la nivel micro, ajung sa ajunga autonome energetice, in care marile proiecte in domeniu ne asigura independenta si securitatea energetica pentru generatii.
Romania pe care ne-o dorim cu totii se faca cu proiecte si viziune, nu cu vorbe mesianice. Inaintare, intreprenorule!” a concluzionat ministrul. Programul „Urban Up” este parte din strategia nationala de promovare a energiilor regenerabile si de reducere a dependentei de sursele traditionale de energie, contribuind astfel la obiectivele climatice ale Romaniei.