Hotarare de Guvern de ULTIM MOMENT a Ministrului Educatiei privind Drepturile Importante ale Elevilor Romani

Hotarare Guvern ULTIM MOMENT Ministrului Educatiei Drepturile Importante Elevilor Romani

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, le vorbeste tuturor romanilor despre o serie de importante masuri oficiale legate de drepturile pe care le au elevii din afara granitelor tarii de a invata lima romana. In cadrul unei noi Hotarari de Guvern, oficialul a subliniat importanta pastrarii legaturii copiilor romani din diaspora cu limba materna si valorile culturale ale Romaniei.

Ministrul Educatiei, in acest sens, stabileste ca aproximativ 11.000 de copii si tineri beneficiaza de Cursurile de Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca (L.C.C.R.), care sunt organizate de 17 ani in diverse tari. Ministrul a accentuat importanta ca profesorii care predau aceste cursuri sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si colegii lor din tara.

Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica o serie de masuri legislative care vizeaza remedierea inechitatilor, asigurand pentru profesorii si lectorii care predau L.C.C.R. recunoasterea vechimii in munca, accesul la asigurari de sanatate, precum si dreptul la concedii de odihna si medicale.

In paralel, Ministerul Educatiei acorda o atentie sporita lectoratelor de limba, literatura si cultura romaneasca din marile universitati ale lumii. Pentru prima data in ultimii 10 ani, indemnizatiile acordate lectorilor vor fi majorate cu 40%, in medie, pentru a reflecta mai bine costurile de intretinere in strainatate si pentru a asigura continuitatea acestor lectorate.

Actualizarea indemnizatiilor vine in contextul necesitatii de a raspunde cerintelor economice si sociale actuale, crescand astfel competitivitatea pozitiilor oferite lectorilor romani in universitati prestigioase precum Oxford, Sorbona, Columbia, Complutense, Sapienza si multe altele.

Institutul Limbii Romane (I.L.R.), fondat in 1999, are rolul de a promova limba, cultura si civilizatia romaneasca in strainatate prin intermediul unor programe specifice sistemului de educatie. Activitatea ILR include lectorate de limba, literatura, cultura si civilizatie romaneasca la universitati din strainatate, cursuri L.C.C.R. in scoli din diaspora, precum si cursuri de limba romana adresate persoanelor din afara granitelor care doresc sa invete limba romana.

Ministrul Educatiei mentioneaza in Hotarare ca statutul lectorilor si al profesorilor de limba romana este reglementat prin acorduri interguvernamentale, interministeriale si protocoale interinstitutionale. In prezent, sunt 59 de posturi aprobate pentru lectori, iar numarul acestora este in continua crestere, datorita interesului academic tot mai mare pentru studiul limbii romane in mediile universitare din intreaga lume.

Deasemenea, pentru a asigura o continuitate a functionarii lectoratelor, precum si un nivel de viata decent pentru lectorii aflati in misiune, indemnizatiile acestora vor fi actualizate, in contextul cresterii costurilor de intretinere in strainatate.

In urma unui memorandum aprobat de Guvernul Romaniei in iulie 2024, structura ILR va include 95 de posturi suplimentare pentru asigurarea resursei umane necesare predarii cursului L.C.C.R. in scoli din strainatate.

Ligia Deca a reiterat ca Ministerul Educatiei ramane dedicat sustinerii invatamantului in limba romana pentru copiii si tinerii din diaspora, asigurand astfel pastrarea legaturii acestora cu limba si cultura tarii noastre, indiferent de locul in care se afla.

author avatar
Redactia iDevice.ro