Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat o hotarare foarte importanta a ministerului pe care il conduce, iar asta deoarece a fost lansata in consultare publica Ghidul solicitantului pentru apelul necompetitiv de proiecte intitulat “Facilitarea accesului informat si a participarii active la programe de educatie, in acord cu interesele si competentele elevilor, cat si cu nevoile pietei muncii”. Acest apel de proiecte dispune de un buget alocat de 27.959.559 euro.
Ministrul Educatiei transmite in mod oficial faptul ca, proiectele eligibile in cadrul acestui apel vizeaza dezvoltarea si extinderea serviciilor de consiliere si orientare profesionala oferite de CJRAE, CMBRAE si cabinetele de consiliere din scoli.
Deasemenea, se urmareste furnizarea de servicii de informare, consiliere, coaching individual, indrumare si evaluari vocationale pentru elevi si familiile acestora, cu scopul de a identifica realist interesele si competentele elevilor, optiunile de continuare a studiilor si planurile de cariera.
Un alt obiectiv este actualizarea competentelor personalului care ofera consiliere si orientare in unitatile de invatamant, in conformitate cu nevoile actuale ale elevilor si tendintele pietei muncii. In paralel, Ministerul Educatiei a lansat in consultare publica proiectul de Ordin privind aprobarea Metodologiei de alocare si utilizare a fondului pentru dezvoltarea institutionala a institutiilor de invatamant superior de stat pentru anul 2025.
Ministrul Educatiei aduce in atentie ca fondul va fi alocat pe baza unor criterii competitive, stabilite de Comisia Nationala pentru Finantarea Invatamantului Superior. Pentru anul 2025, universitatile pot depune proiecte in domenii precum cresterea echitatii sociale prin promovarea incluziunii si sporirea accesului la invatamantul superior.
Internationalizarea invatamantului superior din Romania; asigurarea functionarii optime a infrastructurilor universitare precum gradinile botanice, statiunile didactice si bazele de practica; sustinerea Societatilor Antreprenoriale Studentesti (SAS) din cadrul institutiilor de invatamant superior; imbunatatirea calitatii activitatii didactice, inclusiv respectarea deontologiei si eticii academice.
Dezvoltarea capacitatii institutionale pentru cercetare in universitati; corelarea ofertei educationale cu cerintele pietei muncii, inclusiv prin proiecte de consiliere si orientare in cariera; si sustinerea participarii si accesului studentilor cu dizabilitati la procesul educational.
Ministerul Educatiei invita toti actorii implicati sa participe la procesul de consultare publica si sa contribuie cu propuneri pentru perfectionarea acestor initiative menite sa modernizeze sistemul educational romanesc.