Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anuntat in mod oficial una dintre realizarile importante pe care Romania are toate sansele sa le aiba, iar asta pentru ca se pregateste sa devina lider in domeniul procesarii agroalimentare in sud-estul Europei, gratie parteneriatelor solide construite de-a lungul timpului.
Florin Barbu afirma ca Ministerul Agriculturii este un partener de dialog permanent pentru intregul sector agroalimentar, Barbu a primit un premiu de excelenta oferit de Ro.Aliment, care confirma angajamentul ferm al institutiei.
“Acest premiu reprezinta rezultatul parteneriatelor solide pe care le-am construit impreuna si este o recunoastere a eforturilor noastre de a sprijini dezvoltarea sectorului agroalimentar romanesc”, a declarat ministrul. Il a mai adaugat ca prin contractele incheiate, Romania are toate sansele sa devina lider in domeniul procesarii in regiunea sud-est europeana.
Florin Barbu a reafirmat angajamentul fata de fermierii romani, mentionand ca ministerul continua sa sprijine financiar pana la 50% din costurile cu energia electrica pentru irigatii. Recenta rectificare bugetara a permis alocarea a peste 98 milioane lei catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare pentru plata acestor costuri.
“Ne respectam angajamentele fata de fermieri si sustinem irigatiile, pentru ca stim ca acestea sunt esentiale pentru asigurarea unor productii constante si de calitate”, a declarat Barbu. El a subliniat ca scopul principal al ministerului este sa sprijine fermierii romani si agricultura nationala.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a virat recent fonduri nerambursabile in valoare de 154,4 milioane de euro in conturile a 310.262 de fermieri romani. Aceste fonduri sunt destinate beneficiarilor interventiilor de mediu si clima din Planul Strategic 2023 – 2027, iar sumele provin intr-o proportie de 131,2 milioane de euro de la Comisia Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), restul de 23,2 milioane de euro fiind asigurati de la Bugetul de Stat.
Platile au fost efectuate in cadrul Campaniei de plati in avans 2024, demarata dupa 16 octombrie 2024, si au vizat interventiile pentru agro-mediu si clima pe pajisti permanente, precum si zonele afectate de constrangeri naturale semnificative sau specifice. Astfel, AFIR a transferat 44,6 milioane de euro pentru interventii de agro-mediu si clima pe pajisti permanente si 109,9 milioane de euro pentru zonele afectate de constrangeri naturale.
Conform procedurilor, AFIR efectueaza platile catre fermieri dupa primirea unui centralizator din partea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), iar validarea si deschiderea fondurilor sunt realizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceste fonduri sunt destinate implementarii interventiilor de mediu si clima, contribuind la dezvoltarea durabila a agriculturii romanesti.