Hotararea Guvernului de ULTIM MOMENT Anuntata de Ministrul Mediului cu Prevederi Legislative Importante

Hotararea Guvernului ULTIM MOMENT Anuntata Ministrul Mediului Prevederi Legislative Importante

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anuntat o noua Hotarare de Guvern pe care Guvernul Romaniei vrea sa o adopte, iar asta pentru ca recent are in vedere inclusiv progresele si modificarile legislative legate de sistemul de garantie-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile, un proiect esential pentru gestionarea durabila a deseurilor de ambalaje in Romania.

Ministrul Mediului transmite ca Hotararea Guvernului nr. 1074/2021, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste cadrul legal pentru implementarea SGR pe intreg teritoriul tarii. Principalul scop al acestei initiative este indeplinirea obiectivelor de mediu care vizeaza reducerea deseurilor, precum si cresterea ratelor de reciclare a materialelor valoroase precum sticla, plasticul si metalul.

Pentru a asigura eficienta sistemului, Guvernul a stabilit obiective anuale minimale de returnare a ambalajelor SGR pentru producatorii care introduc produse ambalate pe piata nationala. Astfel, pana la sfarsitul anului 2024, acestia trebuie sa atinga o rata de returnare de 65% pentru sticla, 65% pentru plastic si 65% pentru metal. Obiectivele cresc progresiv, ajungand in 2025 la 75% sticla, 80% plastic, 80% metal, iar din 2026 la 85% sticla, 90% plastic, 90% metal.

Ministrul Mediului spune ca, potrivit raportarilor lunare ale administratorului SGR, rezultatele de pana acum sunt remarcabile. Dupa doar 9 luni de la lansare, sistemul a inregistrat 2,32 miliarde de ambalaje returnate (decembrie 2023 – septembrie 2024), cu o rata de peste 80% in luna septembrie 2024. Aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost deja predate catre reciclatori.

Suplimentar, 7 centre de colectare si procesare au fost inaugurate in judetele Prahova, Dolj, Bacau, Brasov, Cluj, Ilfov si Timis, pentru a sustine procesul de validare, numarare si procesare a ambalajelor returnate, avand capacitatea de a gestiona intregul volum de ambalaje pus pe piata in acest an.

Ministrul Mediului a evidentiat receptivitatea extraordinara a populatiei fata de SGR: 98% dintre romani cunosc acest sistem, iar 4 din 5 cetateni au returnat cel putin o data ambalaje SGR. Participarea activa a consumatorilor sustine direct atingerea tintelor europene de reciclare, contribuind la consolidarea pietei locale de reciclare si la furnizarea unei materii prime de cea mai buna calitate.

In ceea ce priveste cadrul legislativ, printr-un nou proiect de act normativ se propune modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Astfel, la articolul 3, se introduce un nou alineat care confera Administratiei Fondului pentru Mediu responsabilitatea de a gestiona proiectele pentru inchiderea si ecologizarea depozitelor de deseuri finantate din bugetul de stat.

Pentru a se evita consecintele negative in cazul neindeplinirii obiectivelor minime de returnare in 2024 – an in care SGR isi consolideaza mecanismele de functionare – se propune ca penalizarile financiare sa se aplice incepand cu anul 2025.

Aceasta masura asigura un interval de stabilizare si optimizare, pentru ca sistemul sa atinga capacitatea maxima necesara obtinerii tintelor ambitioase de mediu stabilite prin legislatia in vigoare.

Ministrul Mediului vrea ca modificarile legislative, cresterea semnificativa a ratelor de returnare a ambalajelor si implicarea proactiva a populatiei subliniaza succesul si relevanta SGR in Romania. Acest sistem se contureaza ca un vector puternic de modernizare a practicilor de mediu si de stimulare a economiei circulare.

author avatar
Redactia iDevice.ro