Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a anuntat semnarea unui acord crucial cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), menit sa sustina investitiile in capacitati de stocare in baterii. Acest pas reprezinta o etapa cheie in eforturile de modernizare si eficientizare a sectorului energetic din Romania.
„In tot tumultul acestor zile, echipa de la Ministerul Energiei isi face datoria. Si pentru asta le multumesc”, a declarat ministrul Burduja. Acordul semnat cu BERD ofera sansa Romaniei de a beneficia de asistenta tehnica pentru dezvoltarea unor solutii de stocare care sa permita utilizarea energiei regenerabile chiar si in perioadele cand resursele naturale sunt limitate.
Sebastian Burduja mentioneaza oficial faptul ca aceste investitii in stocarea energiei vor aduce un impact direct asupra facturilor populatiei. „Vom avea mai multa energie in sistem si facturi mai mici”, a explicat Burduja.
Un element esential al parteneriatului este implementarea unei scheme de contracte pentru diferenta (CFD), care va oferi investitorilor un pret fix pentru serviciile lor pe o perioada de 15 ani. Aceasta abordare, deja utilizata de BERD pentru proiectele solare si eoliene, urmeaza sa fie extinsa la capacitatile de stocare, asigurand astfel stabilitate si atractivitate pentru investitii.
Sebastian Burduja a subliniat ca licitatiile pentru parcuri solare si eoliene sunt in faza finala, iar castigatori vor fi anuntati in urmatoarele doua saptamani. „Respectam astfel calendarul asumat”, a spus Burduja.
Romania se afla inca intr-un proces de recuperare a decalajelor in domeniul energetic, dupa decenii intregi de lipsa a investitiilor semnificative. „Daca proiectele finantate in ultimul an si jumatate vor fi duse la bun sfarsit, estimam ca Romania isi va dubla capacitatea de productie de energie, iar facturile pentru cetateni si firme vor scadea semnificativ”, a precizat ministrul.
Romania are deja in implementare proiecte pentru 10.000 MW din surse solare si eoliene, 3500 MW grupuri pe gaz si centrale intr-un sistem de cogenerare, 2000 MWh capacitate de stocare in baterii si 2200 MW din centrale nucleare planificate pana in 2032.
Astazi, Romania dispune de o capacitate teoretica de 19.000 MW, iar noile proiecte ar putea transforma semnificativ infrastructura energetica a tarii.
„E nevoie de intreaga societate: incredere, putina rabdare, stabilitate si continuitate”, a conchis Burduja. Cu finantarea asigurata si proiectele deja incepute, viitorul sectorului energetic din Romania pare sa intre pe o traiectorie pozitiva, promitand beneficii semnificative pentru toti cetatenii si actorii economici.
This post was last modified on dec. 9, 2024, 12:21 AM 00:21