Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anuntat recent rezultate remarcabile ale Sistemului Garantie – Returnare (SGR), un program national care si-a depasit semnificativ estimarile initiale in ceea ce priveste colectarea ambalajelor.
Mircea Fechet transmite ca, potrivit datelor comunicate de oficial, numai in luna noiembrie s-au adaugat 442 noi puncte de returnare, consolidand astfel reteaua nationala destinata colectarii automate de PET-uri, sticle si doze de aluminiu, pentru a asigura valorificarea lor corespunzatoare in fabricile de reciclare.
Reteaua SGR s-a extins la mii de centre de returnare functionale pe intreg teritoriul tarii, contribuind decisiv la atingerea unei rate de colectare de 84%. Aceasta performanta, considera ministrul, reprezinta un exemplu despre cum, prin eforturi constante si implicare colectiva, Romania a reusit intr-un singur an ceea ce nu s-a obtinut in ultimele trei decenii.
Rezultatele vorbesc de la sine, deoarece in august, s-a atins pragul primului miliard de ambalaje returnate prin SGR, dar in octombrie, s-a depasit pragul celui de-al doilea miliard si in noiembrie, s-a ajuns la al treilea miliard.
Cresterea continua a numarului de ambalaje returnate se traduce in cantitati impresionante de materiale refolosite. Doar in ultima luna, peste 24.896 de tone de plastic, sticla si aluminiu au fost predate catre fabricile din tara, unde sunt transformate in materii prime reutilizabile. Aceste volume sustin o economie circulara solida, una care protejeaza resursele naturale si mediul inconjurator.
Mircea Fechet a subliniat ca implicarea tuturor, de la consumatori la operatorii economici, face diferenta. Acesta a multumit cetatenilor si firmelor care au contribuit la succesul SGR, mentionand totodata dezvoltarea noilor locuri de munca din centrele regionale de numarare si sortare a ambalajelor (in Cluj, Timis, Brasov, Ilfov, Bacau, Dolj, Prahova), la prestatorii de servicii de transport si in fabricile de reciclare. Investitiile cu capital romanesc se afla in crestere, impulsionate de rezultatele pozitive ale acestui sistem.
Oficialul considera ca SGR nu este doar un proiect temporar sau o campanie episodica de curatenie. Este un demers pe termen lung, cu impact pe multiple planuri: crearea miilor de locuri de munca verzi, sustinerea investitiilor, schimbarea comportamentului fata de mediu si apropierea de standardele tarilor din Vest.
In concluzie, Mircea Fechet a transmis ca progresele SGR ofera un model de urmat si in alte domenii. Daca Romania a reusit, intr-un timp relativ scurt, sa ajunga la procente excelente in materie de reciclare, atunci aceeasi determinare poate ajuta si la recuperarea altor decalaje, contribuind la o dezvoltare durabila si la o societate mai responsabila.