Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, vorbeste in mod oficial despre garantia extrem de importanta de care beneficiaza milioane de romani, multumita noii legi a pensiilor, cu privire la cresterea anuala a veniturilor pensionarilor romani in luna ianuarie a fiecarui an.
Simona Bucura-Oprescu le explica tuturor romanilor in mod oficial ca aceasta masura a Guvernului Romaniei, vine ca o reparatie istorica fata de perioadele in care pensiile au ramas inghetate sau au fost majorate cu intarziere, afectand astfel stabilitatea financiara a unor categorii vulnerabile.
Ministrul Muncii transmite ca, de fiecare data cand PSD s-a aflat la guvernare, pensiile au fost majorate. In schimb, in trecut, lipsa unei prevederi clare in legislatie a permis altor guverne sa evite cresterea anuala a valorii punctului de pensie. Spre exemplu, intre anii 2009 si 2013, pensiile romanilor au ramas neschimbate, ceea ce a insemnat o stagnare ce a afectat puterea de cumparare a varstnicilor.
Simona Bucura-Oprescu aduce in atentie deasemenea ca inclusiv in anul 2020, cresterea valorii punctului de pensie a venit abia in luna septembrie din cauza efectelor economice provocate de catre pandemie, in loc sa intre in vigoare la inceputul anului, iar in 2021 nu s-a operat nicio majorare.
Prin intermediul noii legi, Guvernul a reusit sa elimine asa-numitul prag aberant de 9,4% din PIB, o restrictie care ar fi condus la o inghetare prelungita a pensiilor pana in anul 2070. Asadar, pensionarii primesc acum garantia ca, incepand cu fiecare luna ianuarie, pensiile lor vor fi ajustate in conformitate cu noile prevederi, consolidand echitatea si stabilitatea sistemului de asigurari sociale.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza si ca noua legislatie prevede imbunatatirea conditiilor de munca si asigura o mai buna protectie a lucratorilor din Romania. Cresterea salariilor este considerata de Simona Bucura-Oprescu un pas esential pentru locuri de munca mai bine platite, dar si pentru o stabilitate economica si sociala sporita.
Prin acest pachet legislativ, Guvernul Romaniei urmareste sa reduca saracia in munca si sa mentina puterea de cumparare a angajatilor, astfel incat niciun cetatean sa nu fie lasat in urma. Totodata, legea garanteaza cresterea salariilor mici in functie de indicatori economici clari si incurajeaza negocierile colective intre angajatori si sindicate.
Simona Bucura-Oprescu a luat aceste masuri pentru a consolida si dialogul social si asigura ca imbunatatirea conditiilor de munca si viata devine un obiectiv sustinut la nivel national. In aceasta maniera, dreptatea sociala infaptuita prin noile prevederi va fi mentinuta, oferind romanilor increderea ca sistemul de protectie sociala functioneaza in interesul lor pe termen lung.