Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii, a anuntat un proiect de ordin guvernamental oficial de ultim moment, care a fost creat pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea Listei medicamentelor critice la nivel national. Aceasta lista urmareste sa asigure accesul pacientilor la medicamente esentiale, precum si monitorizarea atenta a disponibilitatii acestora.
Alexandru Rafila mentioneaza in acest ordin ca Ministerul Sanatatii colaboreaza cu Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) pentru a dezvolta metodologia necesara identificarii medicamentelor critice.
Proiectul de ordin stabileste o abordare sistematica si detaliata pentru evaluarea riscurilor asociate cu lipsa acestor medicamente, avand drept model metodologia utilizata pentru Lista Uniunii Europene a medicamentelor critice.
Prima etapa a elaborarii listei implica definirea metodologiei prin care sunt identificate medicamentele critice. Aceasta metodologie se bazeaza pe indicatia terapeutica a medicamentului, importanta sa in tratarea anumitor afectiuni grave sau cronice, disponibilitatea alternativelor terapeutice adecvate, analizand optiunile existente pentru pacienti, si discontinuitatea notificata ANMDMR, lipsa raportata de catre detinatorii autorizatiilor de punere pe piata.
Alexandru Rafila transmite deasemenea ca pe baza acestor criterii, medicamentele vor fi evaluate si incadrate intr-un sistem de risc: ridicat, mediu sau scazut. Metodologia include detalii specifice pentru stabilirea nivelului de risc si pentru atribuirea unui punctaj valoric fiecarui criteriu.
Lista medicamentelor critice va include denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor evaluate de ANMDMR si avizate de Grupul Tehnic Multidisciplinar pentru Politici Farmaceutice. Acest grup, constituit prin ordin al ministrului sanatatii, are rolul de a analiza si valida propunerile pentru lista finala.
Lista va contine medicamente incluse in Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, avand codurile ATC, formele farmaceutice si concentratiile corespunzatoare. Acest demers este menit sa creeze un cadru legislativ care sa faciliteze accesul pacientilor la tratamente critice, reducand riscurile asociate cu lipsa acestora.
Alexandru Rafila, prin acest proiect, isi propune sa asigure o aprovizionare constanta cu medicamente critice si sa identifice masuri legislative pentru a preveni crizele de medicamente. Implementarea acestor norme metodologice reprezinta un pas important spre consolidarea sistemului de sanatate din Romania si protejarea intereselor pacientilor.