Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat recent o hotarare a Guvernului Romaniei cu privire la o serie de masuri extrem de importante legate de alocarea unor fonduri suplimentare din rezerva bugetara a statului pentru sustinerea investitiilor in infrastructura universitara si a proiectelor din domeniul educatiei, incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Ministrul Educatiei spune ca ministerul, in calitatea sa de coordonator pentru reforma si investitiile aferente Componentei 15 – Educatie a PNRR, are ca obiectiv implementarea unui set de investitii menite sa imbunatateasca conditiile din campusurile universitare, sa digitalizeze universitatile si sa doteze laboratoarele de informatica si atelierele de practica din invatamantul profesional si tehnic.
In acest sens, Investitia 17, care vizeaza asigurarea infrastructurii universitare, va permite crearea de noi spatii de masa, cazare, precum si zone pentru lectura si recreere. De asemenea, Investitia 16 are in vedere digitalizarea universitatilor si pregatirea acestora pentru profesiile viitorului, prin operationalizarea centrelor de studiu academic digital.
In paralel, Investitiile 13 si 14 vor sprijini echiparea laboratoarelor de informatica si a atelierelor de practica din unitatile de invatamant profesional si tehnic, cresterea calitatii si atractivitatii acestor programe fiind astfel sustinuta.
Ministrul Educatiei mentioneaza deasemenea ca proiectele din cadrul Investitiei 16 se afla intr-un stadiu avansat de implementare, insa pentru finalizarea lor in termenele contractuale sunt necesare fonduri suplimentare. In acest moment, exista 51 de cereri de transfer, cu o valoare cumulata de aproximativ 89.616 mii lei.
Deasemenea, in cadrul Investitiei 17 sunt 7 cereri de transfer, in valoare totala de 2.000 mii lei, iar pentru Investitiile 13 si 14, trei cereri de transfer au fost deja validate, totalizand 9.137 mii lei.
Pentru a asigura fondurile necesare, Guvernul urmeaza sa aloce Ministerului Educatiei, in baza noii hotarari, o suma de 30.000 mii lei din Fondul de rezerva bugetara. Acesti bani vor fi folositi ca credite bugetare pentru acoperirea cheltuielilor cu proiectele finantate din componenta de imprumut a PNRR.
Ministrul Educatiei spune in acelasi timp si ca Ministerul Finantelor va fi autorizat sa opereze modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat, precum si in bugetul Ministerului Educatiei pentru anul 2024. Sumele care nu vor fi utilizate vor fi restituite catre Fondul de rezerva bugetara pana la sfarsitul anului viitor.
Prin aceasta masura, autoritatile doresc sa mentina ritmul accelerat al reformelor si investitiilor in sistemul educational, asigurand atat conditiile materiale, cat si infrastructura necesara pentru transformarea invatamantului romanesc intr-un sistem al viitorului.