Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat astazi o importanta initiativa foarte ambitioasa, al carui principal scop este menit sa stimuleze inovarea in sistemul educational romanesc, dezvaluind ca anul acesta, numarul scolilor care s-au inscris la apelul national pentru proiecte-pilot a crescut semnificativ.
Ministrul Educatiei spune ca s-a ajuns la 129 de unitati de invatamant, de trei ori mai multe decat in anii precedenti. Aceasta crestere reflecta un interes sporit al scolilor de a adopta metode si practici educationale moderne, adaptate nevoilor comunitatilor locale.
Ligia Deca a anuntat semnarea primelor contracte pentru cele 51 de proiecte selectate, in cadrul apelului „Granturi pentru unitatile de invatamant pilot”, finantat prin PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta).
Aceste proiecte vor beneficia de o suma suplimentara de peste 17 milioane de euro (fara TVA), destinata sa sustina implementarea de initiative educationale inovative care sa imbunatateasca calitatea invatamantului si sa raspunda provocarilor actuale din domeniu.
Ministrul Educatiei afirma ca rintre principalele directii prioritare ale acestor proiecte se numara implementarea unui management inovativ al unitatilor de invatamant, care va include dezvoltarea unor solutii de finantare alternativa pentru scolile participante.
Deasemenea, se va pune un accent deosebit pe modernizarea curriculumului, prin introducerea unor metode noi de evaluare a elevilor si preșcolarilor, adaptate la cerintele unei societati in continua schimbare. Autoevaluarea institutionala va fi un alt pilon important, menita sa asigure calitatea actului educational si sa identifice constant ariile ce necesita imbunatatiri.
Un alt obiectiv esential al acestor proiecte este dezvoltarea carierei didactice, prin implementarea unor programe de mentorat pentru profesori, care sa faciliteze schimbul de bune practici si sa sprijine profesionalizarea continua a cadrelor didactice.
Inclusiv integrarea copiilor cu cerinte educationale speciale (CES) in invatamantul de masa reprezinta o prioritate, asigurand astfel un mediu educativ incluziv si echitabil pentru toti elevii.
Ministrul Educatiei a subliniat si importanta educarii tinerilor in spiritul respectarii drepturilor fundamentale, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Omului. Ea a indemnuit profesorii sa joace un rol activ in formarea tinerilor, invatandu-i despre drepturile lor si despre importanta apararii acestora.
Deasemenea, a evidentiat necesitatea combaterii discursului instigator la ura, xenofobiei si rasismului, care pot submina fundamentele unei societati democratice.
“Multumesc celor care, in fiecare zi, le arata copiilor, prin exemplul personal si dincolo de disciplina predata, cat de important este respectul autentic pentru drepturile omului, promovarea si apararea lor!”, a declarat ministrul Ligia Deca.
Ea a adaugat ca aceste initiative sunt esentiale pentru construirea unei generatii responsabile si constiente de drepturile si responsabilitatile sale in cadrul societatii.
Aceasta etapa marcanta in sistemul educational romanesc vine intr-un moment crucial, cand inovarea si adaptarea la noile realitati sunt esentiale pentru asigurarea unui invatamant de calitate, capabil sa raspunda nevoilor elevilor si sa contribuie la dezvoltarea durabila a comunitatilor locale.
This post was last modified on dec. 10, 2024, 5:20 PM 17:20