Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a aprobat o masura foarte importanta pentru Romania, iar asta deoarece in cursul zilelor trecute un secretar de stat Violeta Musat, din cadrul Ministerului Agriculturii, a participat la Consiliul AgriFish de la Bruxelles. Reuniunea din 09 decembrie 2024 va aborda o serie de teme esentiale pentru sectorul pescuitului si bioeconomiei in cadrul Uniunii Europene.
Florin Barbu stie ca printre subiectele principale de discutie se numara posibilitatile de pescuit pentru anul 2025 in Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mediterana si Marea Neagra, precum si gestionarea sustenabila a stocurilor de peste ale UE.
Deasemenea, se va pune accent pe oportunitatile oferite de bioeconomie pentru promovarea unei Europe mai durabile, competitive si reziliente, precum si pentru stimularea zonelor rurale. Protectia animalelor in timpul transportului si materialul de reproducere a plantelor si cel forestier de reproducere vor fi alte teme importante discutate, alaturi de propunerea unui cadru de monitorizare a padurilor.
Florin Barbu a spus in trecut ca in cadrul consiliului AgriFish isi propune sa ajunga la un acord politic privind doua propuneri ale Comisiei Europene referitoare la posibilitatile de pescuit. Prima propunere vizeaza pescuitul in Oceanul Atlantic si Marea Nordului pentru anul 2025 si, in functie de anumite stocuri, si pentru 2026. A doua propunere se refera la posibilitatile de pescuit pentru 2025 in Marea Mediterana si Marea Neagra.
In cadrul reuniunii, miniștrii agriculturii vor organiza o dezbatere publica pentru a discuta viitoarele oportunitati in domeniul bioeconomiei, cu scopul de a identifica solutii inovatoare pentru o economie mai verde si mai sustenabila in UE.
Deasemenea, Consiliul va informa noul comisar pentru agricultura si sectorul alimentar despre rezultatele discutiilor din octombrie privind o politica agricola comuna post-2027. In acest context, Romania va sublinia importanta unei Politici Agricole Comune echitabile, adaptate la realitatile actuale si capabile sa contribuie la coeziunea si securitatea Uniunii Europene.
Intr-o sesiune publica, presedinția Consiliului va prezenta progresele realizate in ceea ce priveste protectia animalelor in timpul transportului, precum si rapoarte referitoare la materialul de reproducere a plantelor si cel forestier de reproducere.
Presedintia ungara a Consiliului AgriFish va incheia lucrarile prin prezentarea unui raport intermediar detaliat despre propunerea unui cadru de monitorizare a padurilor, evidentiind progresele facute pana in prezent.
Participarea Violeta Musat la acest Consiliu subliniaza angajamentul Romaniei de a contribui activ la dezvoltarea politicilor agricole si de pescuit durabile in cadrul Uniunii Europene, asigurand astfel o gestionare responsabila si eficienta a resurselor naturale si promovand o economie mai sustenabila si competitiva.
This post was last modified on dec. 11, 2024, 12:15 PM 12:15