Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a semnat astazi un nou Ordinul ministerial cu numarul nr. 3.162/2.412/2024, un document important ce aduce modificari si completari la Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR) la nivel de ocupatie (sase caractere). Aceste actualizari se afla in stransa legatura cu transformarile accelerate de pe piata muncii, influentate atat de factorii economici interni, cat si de cerintele tot mai complexe ale economiei globale.
Simona Bucura-Oprescu spune ca noul ordin are la baza o serie de prevederi legale, printre care se numara Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si Hotararea Guvernului nr. 575 bis/1992, care vizeaza realizarea unor nomenclatoare unitare de interes general.
Deasemenea, se iau in considerare prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.352/2010 si ale Ordinului nr. 37/83/2022, prin care se stabilesc procedurile de actualizare a COR si se asigura o coerenta cu standardele internationale, in special cu Clasificarea internationala standard a ocuparilor – ISCO 08.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in ordin ca necesitatea acestor modificari este evidenta in contextul in care piata muncii din Romania se confrunta cu provocari semnificative. Aparitia unor noi ocupatii, disparitia unora mai vechi, precum si diversificarea continua a competentelor cerute de angajatori impun o reactualizare permanenta a nomenclatoarelor de ocupatii.
In acest fel, autoritatile pot monitoriza mai precis evolutia domeniilor profesionale, pot orienta corect politicile de formare si reconversie profesionala si, totodata, pot stimula corelarea cererii si ofertei de pe piata muncii.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza faptul ca implementarea noilor ocupatii in COR va oferi instrumente mai clare pentru stabilirea cerintelor de calificare si aptitudini. Acest lucru va permite angajatorilor sa identifice cu mai multa usurinta profilurile profesionale potrivite, iar institutiile de formare vor putea elabora programe de pregatire adaptate cerintelor reale.
Mai mult, actualizarea COR va contribui la imbunatatirea sistemelor de raportare statistica, facilitand astfel cercetarea si analiza in domeniul ocuparii fortei de munca.
In ansamblu, initiativa ministerului reprezinta un pas important catre o piata a muncii mai moderna si mai flexibila, capabila sa raspunda in timp util la schimbarile economice, tehnologice si sociale.
Aceste masuri vor fi, fara indoiala, benefice atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, conducand la o aliniere mai buna intre calificari, competente si cerintele reale ale economiei romanesti.