OMS Trage un INGRIJORATOR Semnal de ALARMA privind Boala X, Extrem de Periculoasa

OMS INGRIJORATOR Semnal ALARMA Boala X Extrem Periculoasa

OMS, Organizatia Mondiala a Sanatatii, trage un extrem de serios semnal de alarma, dupa ce in perioada 24 octombrie – 5 decembrie 2024, zona sanitara Panzi din provincia Kwango, Republica Democratica Congo, a fost scena unui focar de boala nediagnosticata care a cauzat 406 cazuri si 31 de decese.

OMS afirma ca simptomele observate includ febra, cefalee, tuse, curge nazale si dureri corporale, iar toate cazurile grave sunt asociate cu subnutritie severa. Majoritatea celor afectati sunt copii, in special sub varsta de cinci ani.

Zona afectata, situata intr-o regiune rurala si izolata, este greu accesibila din cauza sezonului ploios, deplasarea din Kinshasa durand aproximativ 48 de ore. Aceasta situatie, combinata cu diagnosticarea limitata, a intarziat identificarea cauzei subiacente a bolii.

Alerta OMS si raspunsul autoritatilor

OMS aduce in atentie ca pe 29 noiembrie 2024, Ministerul Sanatatii Publice al Republicii Democratice Congo a raportat catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) o crestere alarmanta a numarului de decese neexplicate in zona Panzi.

Potrivit autoritatilor, cazurile raportate au avut un varf in saptamana epidemiologica 45 (saptamana incheiata pe 9 noiembrie 2024). Desi focarul este inca in desfasurare, au fost semnalate si decese in comunitati, in afara unitatilor sanitare. Acestea sunt in curs de investigare pentru a stabili caracteristicile demografice si cauzele exacte.

OMS atentioneaza ca multe cazuri provin din noua din cele 30 de zone de sanatate ale regiunii: Kahumbulu, Kambandambi, Kanzangi, Kasanji, Kiama, Mbanza Kipungu, Makitapanzi, Mwini ngulu si Tsakala Panzi. Cele mai multe cazuri (95,8%) sunt raportate din zonele Tsakala Panzi (169), Makitapanzi (142) si Kanzangi (78).

Impactul asupra copiilor si populatiei vulnerabile

Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani reprezinta 64,3% din toate cazurile, iar cei sub cinci ani constituie 53% dintre acestea. Femeile reprezinta 59,9% din totalul cazurilor. Din cele 31 de decese, 71% sunt raportate la persoane sub 15 ani, dintre care 54,8% sunt copii sub cinci ani. In cazul adultilor, s-au raportat 145 de cazuri pentru grupa de varsta de 15 ani si peste, dintre care noua decese (rata de letalitate de 6,2%).

Zona sufera de o acutizare a insecuritatii alimentare, o acoperire scazuta a vaccinarii si o lipsa cronica de resurse medicale, inclusiv personal, provizii si mijloace de transport. Controlul malariei este extrem de limitat in regiune.

Simptome si ipoteze privind cauzele focarului

OMS explica oficial faptul ca simptomele raportate includ febra (96,5%), tuse (87,9%), oboseala (60,9%) si curge nazale (57,8%). Simptomele asociate cu decesele includ dificultati de respiratie, anemie si malnutritie acuta.

In contextul actual, mai multe boli sunt considerate cauze posibile, inclusiv rujeola, gripa, pneumonia acuta, sindromul hemolitic uremic cauzat de E. coli, COVID-19 si malaria. OMS subliniaza, de asemenea, ca este posibila implicarea mai multor factori concomitenti.

Raspunsul echipelor de urgenta

Echipe de raspuns rapid au fost trimise in regiune pentru a identifica sursa focarului si a implementa masuri de interventie. Aceste echipe colecteaza probe pentru teste de laborator, caracterizeaza clinic cazurile si investigheaza dinamica transmiterii. De asemenea, ele asigura tratamentul pacientilor, comunica riscurile catre populatie si implica comunitatile locale in raspunsul la criza. Sunt in curs teste pentru identificarea agentului patogen sau a agentilor patogeni responsabili.

Provocari si urmatoarele etape

OMS eteriorarea securitatii alimentare, conditiile dificile de acces si resursele limitate continua sa complice raspunsul la acest focar. OMS si autoritatile locale subliniaza necesitatea unei monitorizari sustinute, a diagnosticarii extinse si a sprijinului pentru comunitatile afectate. Prioritatea ramane identificarea rapida a cauzelor si prevenirea raspandirii ulterioare a bolii.

Acest focar subliniaza vulnerabilitatea populatiilor afectate de malnutritie severa si acces limitat la ingrijiri medicale, punand in evidenta importanta interventiilor rapide si coordonate in zonele rurale. OMS ramane in alerta, coordonand eforturile pentru a sprijini Republica Democratica Congo in aceasta criza.

author avatar
Redactia iDevice.ro