Cotele Oficiale de ULTIM MOMENT Stabilite de Florin Barbu cu un Nou Ordin Guvernamental Important

Cotele Oficiale ULTIM MOMENT Stabilite Florin Barbu Nou Ordin Guvernamental Important

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anuntat in mod oficial initierea pentru adoptare si publicare in Monitorul Oficial a unui nou ordin extrem de important pentru Romania, care vizeaza reglementarea efortului de pescuit si stabilirea cotelor de pescuit alocate anual, pe specii si zone distincte.

Florin Barbu mentioneaza in ordin ca acest set de masuri, elaborat in conformitate cu recomandarile institutiilor de cercetare de specialitate, urmeaza sa fie aplicat in diverse areale piscicole din Romania, precum Marea Neagra, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, fluviul Dunarea, raul Prut, precum si in lacurile de acumulare.

Proiectul de ordin a fost deja elaborat si va fi propus spre consultare publica pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in vederea asigurarii transparentei decizionale si implicarii tuturor actorilor interesati.

Florin Barbu subliniaza in ordin ca masurile vor fi adaptate specificului fiecarei zone, astfel incat sa se mentina un echilibru intre nevoile pescarilor, cerintele pietei si necesitatea pastrarii biodiversitatii. O prevedere semnificativa a ordinului se refera la posibilitatea retinerii, in cazul pescuitului din apele continentale (cu exceptia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), a unui procent de 15% din cota alocata inscrisa in autorizatia de pescuit, dar nu mai mult de 3 kg/zi per ambarcatiune, in scop de consum familial.

Aceasta masura are ca obiectiv atat sprijinirea comunitatilor locale, cat si incurajarea raportarii corecte a capturilor la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). In ceea ce priveste speciile de rac (Astacus leptodactylus si Astacus fluviatilis), novac (Hypophthalmichthys nobilis), sanger (Hypophthalmichthys molitrix) si cosas (Ctenopharyngodon idella), cu exceptia celor din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, acestea vor putea fi capturate fara limita cantitativa.

Florin Barbu a stabilit totusi o conditie care ramane insa, ca toate capturile sa fie inregistrate si transmise catre ANPA, pentru a permite un management eficient al resurselor acvatice si o cunoastere clara a stocurilor disponibile.

Un alt element de noutate este reprezentat de ajustarea efortului de pescuit si a cotelor in habitatele piscicole naturale contractate de asociatiile de pescari recreativi legal constituite. Aceste asociatii, recunoscute in conformitate cu prevederile ordinului nr. 60/2017, nu vor putea depasi limitele stabilite in planurile de management aprobate. Astfel, se doreste pastrarea unui echilibru intre activitatea recreativa, conservarea resurselor si protejarea ecosistemelor acvatice.

Florin Barbu explica in ordin si ca exploatarea vongolei (Chamelea gallina) se va face exclusiv in prezenta la bord a unui expert marin, care va monitoriza impactul echipamentelor, in special al dragei hidraulice, asupra mediului marin. Prin aceasta masura, autoritatile urmaresc reducerea impactului negativ asupra fundului marin, protejand astfel habitatele sensibile si speciile asociate.

Nu in ultimul rand, stabilirea cotelor si a efortului total de pescuit admis pentru anul 2025 s-a realizat in baza propunerilor formulate de institute specializate, precum INCDM „Grigore Antipa” Constanta, ICDEAPA Galati si SCDP Nucet, iar aceste propuneri au fost inaintate Academiei Romane – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, pentru avizare.

Odata obtinute toate avizele necesare, proiectul de act normativ va fi supus consultarii publice pe site-ul MADR. Prin implicarea publicului in procesul decizional, se urmareste asigurarea transparentei, cresterea nivelului de informare si obtinerea unui consens cat mai larg in privinta reglementarilor aferente pescuitului in Romania.

In contextul Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala, autoritatile subliniaza importanta contributiei tuturor partilor interesate. De la pescari si cercetatori, pana la organizatiile neguvernamentale si consumatorii finali, fiecare voce conteaza in conturarea unor politici durabile, menite sa asigure un pescuit sustenabil, conservarea biodiversitatii si dezvoltarea economica a comunitatilor locale.

author avatar
Redactia iDevice.ro