X

Hotarare de Guvern cu Standarde de ULTIM MOMENT Stabilite de Simona Bucura-Oprescu, Masurile Impuse in Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta elaborarea unei noi si foarte importante Hotarari de Guvern, prin careGuvernul a decis sa modifice Hotararea nr. 426/2020 care aproba standardele de cost pentru serviciile sociale, pornind de la necesitatea adaptarii acestor valori la noile conditii economice si legislative aparute dupa ultima actualizare din anul 2022, cand a fost adoptata Hotararea nr. 1253/2022.

Simona Bucura-Oprescu spune ca, din acel moment si pana in prezent, au fost instituite numeroase acte normative cu impact direct asupra cheltuielilor ce intra in componenta acestor standarde. Printre elementele legislative ce au impus recalcularea se afla Ordonanta de urgenta nr. 115/2023, care urmareste consolidarea fiscala si combaterea evaziunii fiscale, si Ordonanta de urgenta nr. 19/2024, care reglementeaza salarizarea in domeniul sanatatii, al asistentei sociale si in alte sectoare bugetare.

In plus, Hotararea nr. 598/2024 a stabilit un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata mai ridicat, iar prin Legea asistentei sociale nr. 292/2011 este mentionat faptul ca fondurile pentru remunerarea asistentilor sociali din serviciile publice responsabile cu activitatile privind stabilirea dreptului la servicii sociale si monitorizarea acestora sunt incluse in standardele de cost.

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza deasemenea ca in aceasta perioada, conform datelor Institutului National de Statistica, preturile de consum au inregistrat cresteri semnificative. Drept urmare, la recalcularea standardelor de cost pentru serviciile sociale destinate protectiei si promovarii drepturilor copilului, autoritatile au utilizat metoda bugetara bazata pe justificarea integrala a cheltuielilor, cunoscuta drept metoda cu baza zero.

Aceasta abordare permite eliminarea elementelor nefundamentate si directionarea eficienta a resurselor disponibile. In stabilirea cuantumurilor din anul 2022 au fost luate in considerare prevederile cadrului legislativ care reglementeaza salarizarea personalului din fonduri publice, introducerea unor masuri fiscal-bugetare temporare.

In acelasi timp se va face stabilirea salariului minim pe tara, modificarea reglementarilor privind protectia drepturilor copilului, precum si normele ce vizeaza sumele minime pentru imbracaminte, igiena, rechizite, jucarii si alte cheltuieli de baza pentru copiii aflati in sistemul de protectie speciala sau pentru mamele din centrele maternale.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca pentru a obtine o imagine clara asupra cheltuielilor cu utilitatile, datele furnizate de Institutul National de Statistica referitoare la trimestrul I al anului 2022 au jucat un rol important. In actualul act normativ, valoarea fiecarui standard de cost a fost recalculata tinand cont de noile prevederi in materie de salarizare stabilite prin Ordonantele de urgenta nr. 115/2023 si nr. 19/2024.

Sumele alocate pentru alocatia de hrana s-au majorat conform indicelui de inflatie, luand in considerare procentele aferente anilor 2022, 2023 si 2024. Cheltuielile cu serviciile au fost ajustate pe baza informatiilor legate de consumul populatiei in trimestrul II al anului 2024, date care reflecta in mod fidel noile conditii economice.

Actualizarea standardelor de cost, prevazuta in anexa la acest act normativ, are ca scop adaptarea cuantumurilor la nevoile reale ale copiilor din sistemul de protectie. Cresterea preturilor la utilitati, chirii, produse alimentare si alte necesitati curente a ingreunat deja administrarea fondurilor la nivel local, iar actualele standarde nu mai reflectau situatia din teren.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca pana acum, lipsa unei noi indexari a facut ca inflatia si majorarile salariale sa nu fie incluse in bugetele destinate ingrijirii copiilor din sistem, desi acestea constituie sursa principala de acoperire a nevoilor elementare.

Statisticile INS au semnalat in mod constant aceste modificari, fara ca ele sa fie transpuse pana in prezent in cuantumul standardelor de cost. Prin adoptarea noilor standarde se urmareste asigurarea unui nivel de ingrijire corespunzator si a unui trai decent pentru copiii aflati sub protectia statului.

Masura luata acum este una prin care Guvernul creeaza premisele unei alocari mai realiste a resurselor, astfel incat toti acesti copii, care depind in intregime de fondurile publice, sa poata beneficia de conditii de viata adecvate si sa aiba garantate toate nevoile de baza.

In acest fel, autoritatile raspund provocarilor economice recente si isi onoreaza responsabilitatile fata de minorii aflati in sistemul de protectie speciala.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...