Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat o schimbare semnificativa extrem de importanta pentru o procedura care vizeaza in modul de organizare a concursului national „Scoala Europeana”, care isi propune sa promoveze valorile europene in sistemul de invatamant romanesc.
Ministrul Educatiei aduce in imediata noastra atentie faptul ca, incepand cu viitoarea editie, inscrierea scolilor participante se va realiza exclusiv in format electronic, prin incarcarea documentelor necesare intr-un spatiu virtual special creat in acest scop.
Detaliile privind platforma de upload vor fi comunicate public odata cu lansarea fiecarei editii, astfel incat fiecare unitate de invatamant sa poata accesa cu usurinta resursele necesare si sa isi poata depune candidatura fara dificultati de ordin administrativ.
Concursul „Scoala Europeana” reprezinta o initiativa a Ministerului Educatiei care urmareste sa stimuleze scolile sa participe la programe europene in domeniul educatiei si formarii profesionale. Aceste programe au un impact pozitiv asupra calitatii actului educational, contribuind la cresterea mobilitatilor internationale pentru elevi si cadre didactice, la promovarea diversitatii culturale si la asimilarea unor bune practici de la nivelul altor tari membre ale Uniunii Europene.
Ministrul Educatiei spune ca prin implicarea in astfel de proiecte, scolile isi pot extinde orizonturile, oferindu-le elevilor experiente educationale mai variate, acces la resurse internationale si oportunitatea de a dezvolta competente esentiale pentru viitor.
Metodologia revizuita, care stabileste noile proceduri de inscriere, a fost aprobata in cadrul unei sedinte a Comisiei de dialog social ce are loc la nivelul Ministerului Educatiei. Dupa publicarea metodologiei in Monitorul Oficial, documentul oficial va fi disponibil integral pe site-ul ministerului.
Ulterior, autoritatile vor lansa apelul national pentru depunerea candidaturilor, urmand ca, in anul 2025, scolile interesate sa beneficieze de un proces de selectie mai accesibil si mai bine adaptat cerintelor actuale din domeniul educational.
Ministrul Educatiei a subliniat importanta utilizarii resurselor electronice si informatice in activitatile de evaluare continua si sumativa, fie ca acestea au loc in format clasic, la clasa, sau prin intermediul platformelor online. Institutiile de invatamant vor trebui sa respecte standarde minime clare, care sa garanteze securitatea datelor, prevenirea accesului neautorizat, precum si utilizarea unor instrumente speciale de detectare a plagiatului.
Astfel, evaluarea va beneficia de un grad mai mare de transparenta, iar calitatea actului educational va fi imbunatatita prin mentinerea unor standarde academice riguroase.
In contextul examenelor finale, cadrele didactice vor avea responsabilitatea de a verifica autenticitatea proiectelor si lucrarilor elaborate de studenti, recurgand la metode moderne de analiza a surselor si de detectare a continuturilor plagiate. In cazurile in care se constata incalcari ale integritatii academice, vor fi aplicate masuri ferme, in conformitate cu legislatia in vigoare si cu reglementarile interne ale institutiilor de invatamant superior.
Pe de alta parte, transparenta si comunicarea vor fi imbunatatite. Atat studentii, cat si cadrele didactice implicate in evaluarile sumative pentru examenele de finalizare a studiilor, vor fi informati din timp cu privire la metodele de evaluare folosite, la criteriile generale de notare si la modalitatile prin care pot contesta rezultatele.
Ministrul Educatiei a decis ca, mai mult, institutiile de invatamant superior vor pune la dispozitia studentilor instrumente anonime de feedback referitor la intregul proces de evaluare, iar informatiile obtinute vor fi integrate in strategiile de imbunatatire continua a calitatii actului educational.
Prin aceste demersuri, Ministerul Educatiei urmareste sa aduca sistemul educational romanesc mai aproape de practicile europene, sa incurajeze adaptarea permanenta la noile tehnologii si sa mentina un mediu academic integru, transparent si competitiv.
Schimbarile anuntate reflecta o viziune moderna asupra educatiei, in care inovatiile tehnologice si rigurozitatea academica se imbratiseaza pentru a servi mai bine interesele elevilor, studentilor, cadrelor didactice si, in ultimul rand, societatii in ansamblu.