ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, acualizarea starii vremii cu prognoza meteo de ultim moment oficiala in Romania pe 30 de zile, bazata pe datele furnizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF).
ANM transmite ca, potrivit specialistilor, valorile de temperatura si cantitatile de precipitatii vor varia de la saptamana la saptamana, cu abateri usoare fata de valorile considerate normale pentru intervalul de referinta 2004-2023. Fenomenele extreme de scurta durata nu au putut fi incluse in aceasta estimare.
Saptamana 16.12.2024 – 23.12.2024
Temperaturile aerului vor fi, in medie, peste normele specifice sezonului in intreaga tara, cu o incalzire mai pronuntata in regiunile nord-estice. In ceea ce priveste precipitatiile, acestea vor fi mai abundente in nordul Carpatilor Orientali si in zona Muntilor Apuseni, in timp ce in sud si sud-est regimul pluviometric va fi mai sarac. In restul teritoriului, cantitatile de precipitatii se vor apropia de nivelurile obisnuite pentru aceasta perioada.
Saptamana 23.12.2024 – 30.12.2024
In ultima saptamana a anului, valorile termice vor fi usor mai scazute fata de medie in zonele montane, insa in restul tarii se vor mentine in limite normale. Precipitatiile vor fi putin mai ridicate fata de media obisnuita in regiunile extracarpatice, in special in sud si sud-est, restul teritoriului avand un regim pluviometric apropiat de normal.
Saptamana 30.12.2024 – 06.01.2025
Prima saptamana a noului an va aduce temperaturi in general conforme cu normele climatologice, fara abateri semnificative, la nivel national. Precipitatiile vor respecta, in mare parte, regimul normal al acestei perioade, fara excese notabile.
Saptamana 06.01.2025 – 13.01.2025
In a doua saptamana a lunii ianuarie, temperaturile medii vor ramane in jurul valorilor tipice sezonului in intreaga tara. De asemenea, precipitatiile estimate se vor situa, in linii mari, in sfera cantitatilor obisnuite pentru acest interval.
Pe ansamblu, prognoza indica un inceput de iarna cu usoare variatii termice si un regim pluviometric per ansamblu normal, cu mici devieri in anumite regiuni, fara semnale majore de fenomene meteorologice extreme. Specialistii ANM recomanda populatiei sa urmareasca actualizari periodice, deoarece fenomenele de scurta durata pot influenta conditiile de pe termen scurt.
This post was last modified on dec. 13, 2024, 11:24 PM 23:24