Documentul Guvernamental de ULTIM MOMENT Semnat de Simonei Bucura-Oprescu cu Prevederi Noi Impuse in Romania

Documentul Guvernamental ULTIM MOMENT Semnat Simonei Bucura-Oprescu Prevederi Noi Impuse Romania

Simonei Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a semnat in cursul zilei de ieri un nou ordin ministerial care a si fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, cu nr. 3.241/2.476/2024, care aduce o serie de ajustari si completari la Ordinul nr. 1.832/856/2011 emis de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de presedintele Institutului National de Statistica.

Simonei Bucura-Oprescu mentioneaza in cadrul ordinului sau ca aceste modificari se inscriu in demersurile de actualizare a Clasificarii ocupatiilor din Romania (COR) – nivel de ocupatie (sase caractere), in vederea alinierii la cerintele actuale ale pietei muncii, precum si la standardele internationale (ISCO 08).

Noile prevederi vizeaza in mod special definirea mai clara a atributiilor si responsabilitatilor profesionale in domeniul educatiei timpurii, invatamantului primar si gimnazial, dar si in sectorul serviciilor private de securitate. Prin aceste schimbari, se ofera o mai buna corelare intre denumirile, descrierile si codificarea unor grupe minore si de baza de ocupatii.

Simonei Bucura-Oprescu a inclus in textul oficial mentiunea ca modificarea survine ca urmare a aplicarii Hotararii Guvernului nr. 1.283/2024, care a vizat anexele Hotararii Guvernului nr. 1.352/2010. Astfel, sistemul national de clasificare a ocupatiilor se adapteaza in permanenta schimbarilor socio-economice si transformarilor din domeniile educationale si de securitate, urmarindu-se integrarea cerintelor actuale si racordarea la standardele internationale ISCO 08.

Printre principalele modificari se numara redefinirea grupei 234 „Profesori in invatamantul primar si educatie timpurie”. Profesorii care se incadreaza in aceasta categorie vor avea ca sarcini atat predarea unui ansamblu de discipline la nivel primar, cat si organizarea activitatilor educationale specifice educatiei timpurii (interval 3 luni – 6 ani).

Simonei Bucura-Oprescu a decis deasemenea si ca subgrupa 2342 „Profesori si educatori pentru educatie timpurie” este revizuita, subliniindu-se rolul lor in stimularea dezvoltarii sociale, fizice si intelectuale a copiilor cu varste intre 3 luni si 6 ani, prin metode de predare si activitati adaptate particularitatilor individuale.

Sunt revizuite descrierile aferente grupei 531 „Personal de ingrijire copii inclusiv in servicii-suport pentru educatie timpurie, invatamant primar si gimnazial”. Acest personal este responsabil cu supravegherea copiilor, oferirea de sprijin in activitatile de zi cu zi si garantarea unui mediu de invatare sigur si propice dezvoltarii.

Totodata, subgrupa 5312 vizeaza personalul din serviciile-suport care asista personalul didactic, contribuie la ingrijirea copiilor si participa la mentinerea unui climat educational adecvat in unitatile de educatie timpurie, precum si in scoli.

Un alt element de interes este actualizarea descrierii grupei 5414 „Lucratori in servicii private de securitate”. Aceasta pune accent pe rolul profesionistilor din domeniu in prevenirea furturilor, actelor de vandalism si mentinerea ordinii, precum si pe controlul accesului in diverse institutii si la evenimente publice.

Simonei Bucura-Oprescu spune ca pe langa aceste modificari, Ordinul mai adauga doua noi ocupatii in COR, si anume „profesor pentru educatie timpurie” (cod 234204) si „ingrijitoare in educatie timpurie” (cod 531205). Acestea raspund nevoii de clarificare a domeniilor educationale si de asistenta pentru copiii foarte mici, consolidand statutul profesional al celor care isi desfasoara activitatea in acest segment.

Simona Bucura-Oprescu, considera ca toate aceste ajustari reflecta efortul constant de a actualiza clasificarea ocupatiilor conform nevoilor reale ale societatii si economiei nationale. Prin clarificarea rolurilor profesionale si integrarea noilor ocupatii, mediul educational si de suport, precum si sectorul serviciilor private de securitate, devin mai coerente si mai bine definite, asigurand astfel o calitate sporita a serviciilor oferite si o adaptare continua la tendintele internationale.

author avatar
Redactia iDevice.ro