Schengen a devenit un vis implinit odata cu aderarea totala a Romaniei, inclusiv cu granitele terestre, insa Spatiul Schengen urmeaza sa treaca printr-o serie de schimbari semnificative in cursul urmatoarelor luni si a urmatorilor ani, iar din pacate ele se fac destul de greu, ceea ce ar putea afecta intr-o buna masura cat vom resimti schimbarile.
Schengen trebuie sa treaca prin modificari majore prin implementarea noului pact privind migratia si azilul, adoptat in primavara de Comisia Europeana, aderarea totala a Romaniei depinzand atunci de adoptarea sa, insa din pacate implementarea in tarile din sistem se face foarte dificil, deoarece doar 14 state au creat deja planuri pentru adoptarea in legislatia nationala.
Schengen are nevoie de implementarea rapida a acestui pact pentru a supravietui, iar aderarea totala a Romaniei ne poate aduce beneficii reale doar dupa ce acest pact va fi implementat in totalitate, dar e greu de spus cand anume se va intampla acest lucru asa cum ne dorim, pentru ca foarte multe state inca refiza sa faca implementarea conform prevederilor CE.
“Acum putem confirma că până acum 14 state membre și-au prezentat planurile naționale de implementare. Rămânem în contact strâns cu toate statele membre și le sprijinim pe cele rămase, astfel încât acestea să își poată prezenta planurile cât mai curând posibil.
Astfel de măsuri trebuie să fie proporționale, ținând cont de cererile viitoare în viitorul apropiat și luând în considerare contextul general al lucrărilor în curs pentru ca Pactul să intre în aplicare la jumătatea anului 2026. Fiecare plan național de implementare ar trebui să sublinieze acțiunile și calendarul pe care statele membre le iau pentru a se adapta la noile reguli, detaliind toate costurile aferente.”