Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anuntat adoptarea unui Ordin anual menit sa stabileasca perioadele si zonele in care pescuitul va fi strict interzis, precum si ariile dedicate protectiei si regenerarii resurselor acvatice in habitatele naturale. Aceasta masura vine in sprijinul conservarii biodiversitatii si al sustenabilitatii ecosistemelor acvatice din tara.
Florin Barbu specifica in ordin, conform noii reglementari, ca pescuitul comercial, recreativ, sportiv si familial al tuturor speciilor de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice va fi interzis in habitatele piscicole naturale pentru o perioada de 60 de zile, intre 9 aprilie si 7 iunie inclusiv. In apele care reprezinta frontiera de stat, prohibitia se va aplica pentru 45 de zile, in intervalul 24 aprilie – 7 iunie, exceptand cazurile specificate in ordin.
Ordinul impune, de asemenea, interdictia pescuitului in Complexul Razim-Sinoe si in lacurile litorale pentru aceeasi durata de 60 de zile. Pentru lacurile de acumulare destinate productiei de energie electrica, se interzice scaderea dirijata a nivelului apei in perioadele de prohibitie, exceptand situatiile de prevenire a calamitatiilor naturale.
Florin Barbu a stabilit ca printre speciile protejate se numara: stiuca, salaul, bibanul, pietrarul, fusarul, ghibortul de rau, cernusca, salaul vargat, aspretele, pecarina, guvidul, zglavoaca rasateana, lostrita, mihaltul si caracuda, precum si alte vietuitoare enumerate in anexele Ordinului.
Fiecare specie are perioadele precise in care pescuitul este interzis, detaliate astfel: Stiuca: 1 februarie – 20 martie, Salaul si bibanul: 20 martie – 7 iunie, tot timpul anului sau perioade specifice, in functie de necesitate.
In apele Marii Negre, regulile sunt si mai stricte. Se interzice retinerea, detinerea si comercializarea rechinilor in perioadele 15 martie – 15 aprilie si 15 octombrie – 30 noiembrie. De asemenea, pescuitul sturionilor este complet interzis, exceptand in scopuri stiintifice, iar pescuitul gobiidelor este limitat la 31 de zile intre 15 aprilie si 15 mai.
Pescuitul delfinilor este total interzis, obligandu-se raportarea capturilor accidentale Ordinul stabileste reguli stricte si pentru pescuitul calcanului, inclusiv utilizarea unor setci cu dimensiunea ochiului de plasă de cel putin 400 mm si mentinerea unei lungimi minime de 45 cm pentru exemplarele retinute.
Florin Barbu a hotarat deasemenea ca pescuitul calcanului este limitat la 180 de zile pe an. In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, pescuitul recreativ al anumitor specii, precum stiuca si salaul, este permis doar prin metoda catch & release, permitand retinerea unui singur exemplar pe zi dintr-o singura specie.
Mai mult, ordinul permite capturarea rapanei (Rapana venosa) tot timpul anului si reglementeaza utilizarea beamtraului doar in zonele autorizate de Agenția Nationala pentru Pescuit si Acvacultură, la propunerea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” – INCDM Constanta. Operatorii economici sunt obligati sa notifice Agenția la fiecare iesire sau intrare din port a ambarcatiunilor.
Prin aceste masuri, Ministerul Agriculturii sub conducerea lui Florin Barbu intentioneaza sa protejeze resursele acvatice, sa previna suprapescuitul si sa asigure regenerarea naturala a habitatelor acvatice, contribuind astfel la conservarea mediului si la sustenabilitatea economiei pescuitului in tara.
This post was last modified on dec. 16, 2024, 1:21 PM 13:21