X

Importanta Procedura de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu pentru un Proiect Prioritar in Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat recent lansarea unei proceduri extrem de importante pentru foarte multi dintre romani, iar asta deoarece ea prevede felul in care se face selectia pentru incheierea unui Acord de parteneriat, menit sa sprijine implementarea unui proiect in cadrul Programului “Educatie si Ocupare” 2021-2027, Prioritatea 1, care vizeaza modernizarea institutiilor pietei muncii.

Simona Bucura-Oprescu mentioneaza ca initiativa are la baza Obiectivul de Politica 4, orientat spre construirea unei Europe mai sociale si incluzive, in concordanta cu Pilonul European al Drepturilor Sociale. Astfel, se urmareste aplicarea Obiectivului specific ESO4.2, care pune accentul pe modernizarea institutiilor si serviciilor pietei muncii, astfel incat acestea sa poata anticipa si evalua necesitatile de competente, sa ofere asistenta prompta si personalizata si sa faciliteze corelarea cererii si ofertei, precum si tranzitiile si mobilitatea pe piata muncii.

In cadrul acestei actiuni (1.b.2), se are in vedere consolidarea dialogului social si a parteneriatelor pentru ocupare si formare, cu implicarea societatii civile. Obiectivul general al proiectului consta in intarirea dialogului social la nivel national si sectorial prin furnizarea unor pachete de instrumente integrate, realizarea unei baze de date nationale si elaborarea unor rapoarte de analiza.

Aceste rapoarte vor examina situatia si calitatea dialogului social din Romania, pornind de la metodologii participative stabilite impreuna cu partenerii sociali. Printre obiectivele specifice se numara imbunatatirea accesului partenerilor sociali la expertiza relevanta, astfel incat acestia sa poata formula puncte de vedere coerente si eficiente cu privire la proiecte de acte normative si politici publice supuse dezbaterii publice.

Simona Bucura-Oprescu afirma deasemenea, se urmareste furnizarea de pachete integrate adresate partenerilor sociali, institutiilor publice si altor autoritati (precum ITM, Parlament, prefecturi, ministere), menite sa modernizeze dialogul social, sa standardizeze procedurile si sa puna la dispozitie instrumente adaptate nevoilor concrete ale celor implicati.

Un alt obiectiv important este crearea unei baze de date nationale transparente, care sa includa informatii despre structuri ale partenerilor sociali, organizatii sindicale si patronale reprezentative, densitate sindicala, gradul de asociere al patronatelor, precum si contractele colective de munca incheiate la niveluri diferite.

In plus, baza de date va cuprinde detalii despre acorduri bipartite, clauzele negociate, durata aplicarii acestora, gradul de acoperire a lucratorilor prin negocieri colective, conflicte colective de munca, conciliere si greve. Astfel, toti actorii interesati vor avea la dispozitie informatii clare, usor accesibile, sustinand un mediu de dialog social bine fundamentat.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca prin apelul de proiecte se urmareste consolidarea capacitatii partenerilor sociali si a institutiilor relevante de a participa activ la dialogul social, contribuind la crearea consensului si la implicarea democratica a tuturor factorilor interesati.

Astfel, se asigura acces la informatii esentiale, precum si la un set de proceduri si ghiduri de buna practica, care vor ajuta la o intelegere coerenta a cadrului legislativ si la uniformizarea interpretarii instructiunilor de lucru. Standardizarea procedeelor devine cruciala, intrucat in lipsa ei pot aparea interpretari diferite ale legislatiei sau modalitatilor de aplicare.

Simona Bucura-Oprescu anunta ca activitatile incluse in proiect prevad, printre altele, imbunatatirea competentelor celor implicati in dialogul social pe parcursul a 36 de luni. Prin subactivitatea SA 2.1, se vor elabora pachete de informare si constientizare, ajutand partenerii sa capete o viziune unitara asupra functionarii dialogului social, fie el tripartit sau bipartit.

Se vor dezvolta ghiduri si proceduri care sa sprijine intelegerea prevederilor legislative, orientandu-i pe parteneri catre bune practici in negociere, incheierea si implementarea acordurilor sociale sau tripartite. Identificarea si abordarea acestor aspecte vor fi realizate prin ateliere de lucru organizate impreuna cu partenerii, care vor contribui la formularea metodelor si la realizarea materialelor de suport.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...