X

Planul Strategic de ULTIM MOMENT Anuntat de Florin Barbu cu Masuri Importante in Agricultura

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a facut public un nou ordin care clarifica regulile aplicabile unor interventii incluse in Planul Strategic PAC 2023-2027, vizand investitiile in active corporale si necorporale atat in agricultura, cat si in sectorul viticol. Acest demers are ca scop optimizarea modului de implementare a interventiilor IS-V-02 si IS-V-07, in conformitate cu obiectivele strategice stabilite pentru perioada 2023-2027.

Florin Barbu a stabilit ca interventia IS-V-02, intitulata „Investitii in active corporale si necorporale”, si interventia IS-V-07, care se refera la „Investitii in active corporale si necorporale menite sa sporeasca durabilitatea productiei de vin”, sunt reglementate astfel incat sa fie identificate cu precizie criteriile de eligibilitate, conditiile specifice, tipurile de documente justificative necesare, precum si obligatiile beneficiarilor.

Obiectivul este de a asigura o utilizare corecta a fondurilor in agricultura si viticultura, punand accent pe cresterea eficientei, adoptarea de tehnologii moderne si obtinerea unei productii sustenabile.

Florin Barbu transmite ca ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (AM-PS), detine rolul central de coordonare a acestor interventii.

In paralel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) se va ocupa de implementarea concreta a masurilor, iar Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.) va gestiona Registrul Plantatiilor Viticole (RPV). Prin aceasta organizare, fiecare institutie isi asuma responsabilitati specifice, cu scopul de a asigura coerenta, transparenta si coerenta in aplicare.

In vederea evitarii dublarii finantarilor, se impune o delimitare clara intre interventiile IS-V-02, IS-V-07 si IS-V-01 (dedicata restructurarii si reconversiei plantatiilor viticole). Aceasta separare se realizeaza inainte de demararea proiectelor, bazandu-se pe categoriile de operatiuni si actiuni considerate eligibile in fisele fiecarei interventii.

Pe parcurs, informatiile aferente implementarii vor fi schimbate intre entitatile implicate, la nivel de beneficiar si lista de cheltuieli, astfel incat fondurile sa fie alocate corect, fara suprapuneri. Deasemenea, exista o legatura stransa intre aceste interventii finantate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) si alte masuri sprijinite de FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala), precum interventiile destinate depozitarii, procesarii produselor agricole si pomicole, sectorului apicol sau infiintarii sistemelor de irigatii.

Florin Barbu transmite si ca pentru a preveni conditiile in care un beneficiar ar putea solicita fonduri din surse diferite pentru aceleasi investitii, se va realiza un schimb constant de date intre A.P.I.A. si AFIR (Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale). Astfel, prin protocoale interinstitutionale, autoritatile vor verifica cererile depuse, asigurandu-se ca niciun sprijin nu este acordat pentru investitii deja finantate prin alte masuri sau prin articolul 58, alineatul (1), literele h)-k) din Regulamentul (UE) 2021/2115.

In concluzie, noul ordin anuntat de ministrul Florin Barbu reprezinta un pas important in structurarea masurilor prevazute de Planul Strategic PAC 2023-2027. Prin clarificarea criteriilor, definirea institutiilor responsabile, implementarea demarcarilor clare intre diverse linii de finantare si prin schimburile de date interinstitutionale, se urmareste o gestionare eficienta, transparenta si durabila a fondurilor europene in agricultura si viticultura.

Acest cadru va sprijini agricultura romaneasca sa se adapteze standardelor moderne si sa mentina un nivel ridicat al competitivitatii pe piata, in concordanta cu cerintele si politicile europene.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on dec. 19, 2024, 9:03 AM 09:03

Disqus Comments Loading...