Marcel Ciolacu, prim-ministrul Romaniei, a prezentat recent o serie de date si statistici privind performantele economice inregistrate in mandatul sau, subliniind reduceri semnificative ale inflatiei, cresterea puterii de cumparare, majorari ale pensiilor si dezvoltarea infrastructurii rutiere. Totodata, acesta a evidentiat eforturile pentru consolidarea clasei de mijloc, stimularea investitiilor publice si cresterea productiei industriale.
Potrivit lui Ciolacu, in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), inflatia a fost redusa la jumatate, de la 10,3% in iunie 2023 la 5,1% in prezent. Prim-ministrul a afirmat ca angajamentele privind depasirea pragului de 1.000 de euro la castigul salarial mediu net au fost atinse: „Am ajuns la 1.059 euro, plus 15% fata de castigul mediu net in iunie 2023.” Eliminand efectele inflatiei de 7% din aceasta perioada, se inregistreaza o crestere a puterii de cumparare de 8%, cea mai mare din ultimii cinci ani.
Ciolacu a subliniat si cresterea veniturilor pensionarilor. „Am depasit 500 de euro la pensia medie, ajungand la 562 euro”, a anuntat premierul. In 2024, ca urmare a cresterii pensiilor cu 13,8% si a recalcularilor, puterea de cumparare a pensionarilor cu pensii medii a crescut cu aproximativ 33-35%. „Este cea mai mare crestere a pensiilor din ultimii 15 ani”, a adaugat Ciolacu.
Premierul a evidentiat cresterea numarului de salariati: „Efectivul angajatilor a ajuns la un record de 5.171.000.” Mai mult, datele oficiale arata ca, in iulie 2024, pentru prima data in Romania, peste 1,5 milioane de contracte de munca au avut un venit net de peste 1.000 de euro, cu 500.000 mai multe fata de iunie 2023, momentul preluarii mandatului.
Investitii record si absorbtie aproape completa a fondurilor europene
Un alt aspect subliniat a fost cresterea masiva a investitiilor publice, care au depasit 100 de miliarde de lei in 2023 si vor ajunge la 120 de miliarde de lei in 2024. „Fata de cele 73 de miliarde de lei din 2022, este un plus de 47 de miliarde de lei, adica o crestere de 65%”, a precizat Ciolacu. De asemenea, el a anuntat un grad de absorbtie a fondurilor europene (pe cadrul 2014-2020) de 99,2%, considerat un record.
In ceea ce priveste infrastructura rutiera, premierul a declarat ca ritmul actual de constructie a drumurilor de mare viteza este cel mai bun din istoria tarii. „De la preluarea guvernarii am finalizat aproape 235 de kilometri”, a spus Ciolacu, mentionand inaugurarea primelor loturi din Autostrada Moldovei, finalizarea drumului de mare viteza Craiova-Pitesti si avansarea lucrarilor la autostrada de centura a Capitalei, precum si la autostrazile Pitesti-Sibiu si Transilvania. Bugetul pentru infrastructura a ajuns la aproximativ 6 miliarde de euro anual, incluzand fondurile europene si cofinantarea nationala.
Stabilizarea facturilor la energie si sprijin pentru gospodarii si companii
Guvernul a oprit cresterea facturilor la energie pentru populatie si firme prin plafonarea preturilor la energie si gaze. Comparativ cu anul precedent, preturile la gaze sunt mai mici cu 10%, iar la energie electrica cu 1,3%. Conform datelor oferite, 2,7 milioane de gospodarii (38% din total) si 40% dintre firmele din Romania au beneficiat de acest ajutor.
In pofida contextului european dificil, productia industriala a fost incurajata prin scheme de sustinere a companiilor romanesti si reindustrializare a economiei. Datele Institutului National de Statistica (INS) arata o crestere de 5,3% a cifrei de afaceri din industrie in primele 11 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Comenzile noi din industria prelucratoare, sprijinite de masuri speciale, au crescut cu 2,3%.
In ansamblu, Marcel Ciolacu a prezentat aceste date ca fiind dovada unei evolutii economice pozitive, menite sa creasca nivelul de trai, sa stimuleze cresterea sectorului privat si sa consolideze pozitia Romaniei pe plan european.